Clujul s-a ”îmbogățit” cu încă două focare de pestă porcină

La sfârșitul acestei săptămâni erau active la nivel național 135 de focare de pestă porcină africană, dintre care 13 sunt localizate pe raza județului Cluj.

În intervalul 30 decembrie – 6 ianuarie, la nivel național au fost stinse 88 de focare, dar nici unul în județul Cluj, unde au fost înregistrate două noi focare, numărul total al acestora ajungând la 13 . Alte focare noi au fost depistate în judeţul Bihor (3) şi în judeţele Dolj, Harghita, Prahova, Satu-Mare și Vaslui (câte unul). În focarele active există 276.348 de porcine. Cele 88 de focare stinse au fost în judeţele Teleorman (70), Ilfov (8), Giurgiu (6), Dâmboviţa, Timiş, Bucureşti, Vaslui (câte unul). Dintre focarele stinse, 16 erau în exploataţii comerciale de porcine, inclusiv în exploataţii comerciale de tip A.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România (iulie 2017) şi până în prezent, au fost diagnosticate 6.161 de cazuri la mistreţi, în 41 de judeţe, dintre care 74 dde czuri în județul Cluj. În această săptămână, au fost înregistrate 11 cazuri noi de PPA la mistreţi: 4 cazuri la mistreţi găsiţi morţi în Bistriţa-Năsăud, două cazuri la mistreţi vânaţi în Dâmboviţa, două cazuri la mistreţi vânaţi în Iaşi, câte un caz la mistreţ vânat în Bihor şi Tulcea, un caz la mistreţ găsit mort în Hunedoara. Potrivit Autorității Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în conformitate cu prevederile europene, cazurile de PPA la mistreţi se sting după cel puţin doi ani de la apariţia lor.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut