Clujul prins în traficul de droguri. Autoritățile se mobilizează pentru a salva tinerii de acest flagel

Traficul de droguri lovește din ce în ce mai mult județul Cluj. În ciuda măsurilor dispuse în județ, acest flagel se menține la cote alarmante. Din nefericire însă, printre victimele consumului de droguri sunt tot mai mulți minori. Autoritățile clujene caută soluții la problemele asociate consumului de droguri în rândul adolescenților.

Astfel, la nivelul Autorității Teritoriale de Ordine Publică, entitate subordonată Consiliului Județean Cluj a fost gândită campanie de informare a tinerilor cu privire la pericolul pe care îl constituie consumul de droguri și de substanțe interzise. În acest sens, Consiliul Județean urmează să aloce în ședința de la finalul acestei luni suma de 60.000 de lei pentru susținerea activităților din cadrul campaniei.

„Consumul de substanțe interzise reprezintă o situație îngrijorătoare și alarmantă care trebuie să ne facă să acționăm, fie că discutăm de părinți, școală, biserică, instituții publice sau instituții care asigură ordinea și siguranța publică. Este de datoria fiecăruia dintre noi să ne implicăm în vederea descurajării acestui flagel la care sunt supuși copiii și tinerii” a declarat președintele ATOP, consilierul județean Maria Forna

 

Ca argument pentru realizarea acestei campanii s-a adus faptul că substanțele interzise reprezintă, cu siguranță, un subiect intens dezbătut în prezent, din cauza efectelor pe care le produc și a fenomentului de trafic și consum care este la o amploare ridicată.

„Sunt afectate tot mai multe persoane, însă cei mai afectați sunt adolescenții și tinerii. Printr-o simplă definiție, termenul drog face referire la acele plante și substanțe stupefiante ori psihotrope sau amestecurile care conțin asemenea plante și substanțe care au receptori în organismul uman, acționând prin grăbirea, încetinirea sau chiar modificarea proceselor unui organ, care în același timp creează dependență. Atât drogurile, cât și produsele susceptibile de a avea efecte psihoactive trec de bariera de sânge a creierului și alterează rațiunea consumatorului, având ca rezultat modificări la nivelul proceselor psihice și ale comportamentului, generând dependență fizică și psihică”, se precizează în proiectul ce a fost aprobat cu unanimitate de membrii ATOP.

Totodată, se arată că instituțiile școlare se confruntă în momentul de față cu o foarte mare problemă și anume consumul de droguri și al produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive, în rândul tinerilor. „Rezultatele școlare pot fi influențate în mod negativ, de aici fiind doar un pas până la absenteism școlar sau chiar abandon.

Familia și anturajul adolescenților reprezintă unii dintre cei mai importanți factori care pot influența consumul de substanțe. Este, așadar, îngrijorător din orice perspectivă ai privi lucrurile”, se explică în planul elaborat în vederea prevenirii consumului de droguri în rândul adolescenților.

Prin acest demers se dorește creşterea gradului de informare și prevenire a consumului de droguri în judeţul Cluj iar ca obiective se are în vedere informarea tinerilor asupra efectelor consumului de droguri și scăderea riscului de victimizare în județul Cluj.

Campania ce se va derula până la finalul acestui an va fi coordonată de conducerea IPJ Cluj iar ca parteneri vor fi implicați Consiliul Judeţean Cluj prin Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Cluj, primăriile municipiilor Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Dej, orașului Huedin, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Compania de Transport Public Cluj-Napoca, Federația Părinților din județul Cluj, ONG-uri și parteneri privați care activează în domeniul prevenirii consumului de droguri dar și alte instituții.

Concret vor fi realizate ghiduri pentru adolescenți și părinți, în format letric și electronic, pentru informare asupra pericolelor consumului de substanțe interzise și consecințele în plan personal, profesional sau social. Totodată, vor fi lansate campanii de informare în social media și mass media asupra pericolului pe care-l constituie consumul de substanțe interzise.

Se mai are în vedere organizarea unor întâlniri de instruire cu polițiști, cadre didactice, părinți și alți profesioniști care au interacțiune cu tinerii, precum și organizarea unor acțiuni integrate cu grupuri țintă pentru a conștientiza pericolele implicării în fapte antisociale.

Peste 2000 de cauze cu droguri într-un singur an la DIICOT Cluj

Potrivit bilanţului Serviciului Teritorial Cluj al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism, anul trecut, procurorii din cadrul acestei structuri au avut de soluționat 2.088 de cauze de trafic de droguri. Cauzele cu droguri înregistrate la DIICOT Cluj reprezintă 74,98% din totalul dosarelor aflate pe rolul acestei unități de parchet.

Producție record de cocaină

Procurorii susțin că traficul de droguri rămâne o sursă majoră de venit pentru grupurile infracționale organizate, iar UE a stabilit prioritățile pentru următorii cinci ani în Strategia UE în materie de droguri 2021 – 2025.

„Din datele conținute în Raportul european privind drogurile 2022. Tendințe și evoluții, întocmit de către Observatorul European pentru Droguri si Toxicomanie (EMCDDA), rezultă că disponibilitatea drogurilor s-a menținut și în 2022 la niveluri ridicate în spațiul UE, iar, în cazul cocainei, au fost depășite nivelurile anterioare pandemiei. Anul 2022, având ca specific relaxarea și, apoi, ridicarea restricțiilor legate de pandemia cu virusul COVID-19, a fost marcat de o producție record a cocainei, dar și de metamfetamină, ceea ce a generat implicit o creștere a consumului și a efectelor asociate. Reprezentativă, din perspectiva ilustrării dinamicii fenomenului în anul de referință, este afirmația directorului EMCDDA, Alexis Goosdeel: ”Drogurile tradiționale nu au fost niciodată atât de accesibile, iar noi substanțe cu potență foarte mare continuă să apară. În prezent, aproape orice substanță cu proprietăți psihoactive poate fi un drog, întrucât liniile de delimitare dintre substanțele legale și cele ilegale se estompează”. Același raport notează că s-au păstrat rutele cunoscute de traficare a cocainei, heroinei și ecstasy, iar impactul războiului din Ucraina a fost identificat în special pe zona consumatorilor de droguri, care, în lipsa asigurării tratamentului adecvat sau puși în imposibilitate de a beneficia constant de tratamentul necesar, au devenit mai vulnerabili la probleme legate de abuzul de substanțe. Pe palierul noilor substanțe psihoactive (NPS), s-a reținut în raport că acestea au continuat să apară în Europa cu o frecvență de ”una pe săptămână”, după canabinoizii sintetici existând o a doua categorie ca mărime reprezentată de catinone sintetice (162 de astfel de substanțe fiind sub monitorizare prin intermediul sistemului de avertizare timpurie gestionat de EMCDDA)”, se arată în analiza DIICOT.

Cel mai consumat drog

În privința cannabisului, raportul a evidențiat că rămâne drogul cel mai frecvent consumat din Europa, pe piață fiind înregistrată o diversificare a produselor care conțin substanța activă THC. Totodată, s-a constatat intensificarea activităților de contrafacere a produselor pe bază de cannabis cu canabinoizi sintetici, consumul acestora generând creșterea efectului toxic și, implicit, a potențialului de a afecta sănătatea. Pe de altă parte, conform aceluiași raport, veniturile estimate din vânzarea drogurilor pe darknet au înregistrat diminuări drastice, existând date că la sfârșitul anului 2021 acestea au ajuns la sub 30.000 euro pe zi, față de un milion euro pe zi.

„Factorii care au generat această modificare sunt eficiența activității de aplicare a legii, problemele de livrare și escrocheriile. Cu toate acestea, au rămas la nivel ridicat veniturile estimate ca fiind obținute din vânzarea drogurilor prin intermediul platformelor de comunicare socială și aplicațiile de mesagerie instantanee, acestea reprezentând surse de aprovizionare mai sigure și mai convenabile. Sub semnul de noi provocări și potențiale amenințări, raportul reține ca iminentă creșterea în perioada următoare a producției de opioide în Afganistan, aspect care va conduce la o creștere a disponibilității heroinei pe piața din Europa. De asemenea, se preconizează și creșterea în Afganistan a producției de metamfetamină”, arată procurorii.

Procurorii mai arată că numărul de consumatori a crescut în ultima vreme iar drogul cel mai frecvent consumat este cannabisul. „Datele obținute din activitatea de urmărire penală relevă o creștere a consumului în rândul tinerilor, existând consumatori chiar și în rândul elevilor de gimnaziu; pe zona substanțelor susceptibile de a avea efecte psihoactive a existat o diversificare constantă a produselor traficate (spre exemplu 3-MMC, 3-CMC, alpha PHIP)”, explică DIICOT

Laboratoare de producție a heroinei

În analiza activității DIICOT se mai arată că un alt element de noutate este reprezentat de încercări de constituire pe teritoriul național a unor ateliere de tip manufactură pentru realizarea, prin utilizarea unei prese mecanice, a comprimatelor de amfetamină și metamfetamină, precum și, cu ajutorul unor specialiști columbieni, pentru recompunerea pe baza unor procedee fizico-chimice a cristalelor de cocaină, disociată în prealabil în componente care pot fi disimulate mai facil.

Procurorii susțin că piața drogurilor reprezintă o sursă majoră de venit pentru grupările de criminalitate organizată care acționează pe teritoriul României și pe întreaga regiune a UE, anumite studii atestând o valoare de circa 30 miliarde euro pe an la nivelul uniunii.

Cocaina

Traficul de cocaină la nivel european rămâne marcat de preocupările grupărilor criminale transnaţionale de introducerea marilor cantităţi de cocaină provenite din America de Sud folosind rute diversificate şi metode de disimulare din ce în ce mai sofisticate mergând până la reacţii chimice complexe ce fac imposibilă detectarea acesteia chiar în cazul în care transporturile sunt capturate. Multinaţionalitatea grupărilor criminale responsabile de expansiunea fenomenului la nivel european a creat numeroase oportunităţi în traficul cocainei cât şi al dezvoltării unor legături criminale transfrontaliere puternice. România, ca şi Bulgaria, Moldova şi Ucraina sau Turcia, prin porturile de la Marea Neagră, reprezintă o alternativă viabilă, ocolitoare, de introducere a acestui drog în Europa. Investigațiile efectuate de țări din vestul Europei care au condus la destructurarea rețelelor de comunicații criptate EnchroChat și Sky ECC, respectiv la identificarea unor fenomene grave de corupție în marile porturi europene (utilizate în mod tradițional pentru introducerea drogurilor în spațiul european), dar și a unor forme grave de violență (inclusiv asupra reprezentanților organelor judiciare sau de cercetare penală) reprezintă repere pe care anchetatorii români le analizează pentru a anticipa o posibilă extindere a modurilor de operare în regiunea țării noastre. Facilităţile oferite de Portul Constanţa creează premisele utilizării sale ca alternativă, inclusiv recurgerea la coruperea personalului implicat în operațiunile portuare, în anul 2014 înregistrându-se primul caz instrumentat în care a fost folosită ca şi metodă de operare metoda „rip-off”, ceea ce denotă posibilitatea existenţei unor legături infracţionale stabile şi de durată cu autorităţile din spaţiul portuar implicate în manevrarea şi depozitatea containerelor.

Canabis şi derivaţi

Preţul relativ scăzut, disponibilitatea crescută pe teritoriul României, precum şi caracterul „recreativ” al acestui tip de drog au făcut să fie cel mai consumat stupefiant, fiind, deopotrivă, cel mai capturat drog în ultimii ani. Deşi au fost realizate capturi importante, monitorizarea la scară largă a fenomenului este, în continuare, o provocare pentru structurile antidrog. Cererea de canabis de pe piața internă, dar și disponibilitatea semințelor și echipamentelor utilizate în producția de droguri atât în România, cât și în țările UE, au determinat creșterea numărului de culturi indoor și aprovizionarea pieței interne în mare pondere cu canabis produs în România.

Cosmin PURIȘ

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut