Clujul politic la bilanț. Momentele care au marcat scena politică locală

Anul pre-electoral 2023 a fost unul încărcat în evenimente pe plan politic intern iar acest lucru a avut efecte și la Cluj. În general lucrurile, pe plan local s-au derulat liniștit fără mari conflicte și dispute. Partidul Național Liberal, formațiunea care controlează administrația din toate orașele clujene cât și la nivel de județ, a lăsat în umbră atât partidele din opoziție cât și pe social democrați cu care se află la guvernare.

Momentele cele mai importante care au avut loc pe plan politic la nivel național au fost rotativa PNL – PSD la conducerea Guvernului, care a avut loc în premieră, şi decizia USR, PMP şi Forţa Dreptei de a forma un pol de dreapta – Alianţa Dreapta Unită, în vederea alegerilor viitoare.

Deși la nivelul coaliției au existate unele tensiuni, construcția politică PSD-PNL nu s-a destrămat, însă social democrații și liberalii su decis să participe pe cont propriu la alegerile de anul viitor.

PSD şi PNL şi-au asumat, în acest an, mai multe măsuri nepopulare de reformă fiscal-bugetară, iar cele două partide au încercat să contracareze nemulţumirile prin noua lege a pensiilor sau legea de eliminare a pensiilor parlamentarilor.

În 24 august 2023, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală şi cele pentru combaterea evaziunii.

Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament pe pachetul de legi a avut loc în 26 septembrie, nicio moţiune de cenzură nu a fost depusă, iar legile au fost considerate adoptate.

La Cluj, forțele politice au încercat prin pârghiile pe care le-au deținut să-și pregătească terenul pentru confruntările electorale din 2024. PNL a acționat pentru a demonstra că administrația pe care o aplică la nivelul consiliului județean, a celor șase orașe și 45 de comune din județul Cluj este una eficientă și duce la bunăstarea cetățenilor. Opoziția însă a fost în căutarea mesajului și a electoratului, nereușind să aducă în dezbaterea publică teme care să suscite interes și să-i crească vizibilitatea.

Lăpușan revine

Anul 2023 a debutat pe plan politic la Cluj cu revenirea lui Remus Lăpușan în formațiunea social democrată. El s-a înscris chiar în prima săptămână din 2023 în organizația PSD Cluj-Napoca.

„De un PSD Cluj puternic și unit care să ofere un plan de dezvoltare pe termen lung județului, o alternativă la actuala administrație liberală plafonată și încremenită în zeci de promisiuni electorale nerealizate. Sunt mai bine de zece ani în care NICIO investiție majora în infrastructura municipiului Cluj-Napoca și a zonei metropolitane nu a fost realizată. Sunt mai bine de zece ani în care orașul a înflorit de la sine, prin inteligența și puterea de muncă a tinerilor rămași în Cluj-Napoca, a universităților noastre care au produs excelență și a mediului de afaceri care a creat locuri de muncă, și totuși, concret ce a oferit în schimb administrația locală? Multe promisiuni”, declarat Lăpușan la revenirea în tabăra social democrată. Remus Lăpușan a fost membru PSD din 1993 până în 2019 când s-a înscris în Pro România.

Teza de doctorat a lui Bode

Tot la începutul anului, Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai a analizat teza de doctorat a ministrului de Interne din acea perioadă, Lucian Bode, și a ajuns la concluzia că „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”, iar „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.

În replică, Lucian Bode, a declarat că sintagma „profund viciată” privind teza sa de doctorat este o apreciere subiectivă a Comisiei de Etică a Universităţii Babeş-Bolyai, o „judecată de valoare goală de semnificaţie academică, cât timp normele au fost respectate” şi că va merge înainte în instanţă deoarece cazul său a „depăşit limitele legii, dar şi ale raţiunii”.

 

Bătaie pe tocuri în PSD Cluj

În luna martie, social democrații clujeni sunt afectați de un scandal de neconceput după ce patru membre ale organizației municipale s-au luat pur și simplu la bătaie în sediul de pe Bulevardul Eroilor. Conflictul a fost provocat de consiliera locală Anca Ciubăncan, care ar fi agresat-o pe șefa organizației de tineret a PSD Cluj. Starea conflictuală a fost aplanată de polițiști. Anca Ciubanca spunea atunci că a suferit fracturi de coaste iar Angela Sacaliș a ajuns cu un picior în ghips.

Incidentul a avut loc după ce Anca Ciubăncan le-a criticat pe trei dintre tinerele social democrate pentru faptul că fumează în sediu.

În urma incidentului Anca Ciubăncan și Angela Sacaliș au fost excluse din partid iar celelalte două protagoniste ale scandalului au primit avertisment.

„Lebăda Neagră de pe Balaton” a plutit pe Someș

Un al eveniment cu implicații politice la Cluj din luna martie a fost lansarea Volumului „Lebăda Neagră de pe Balaton. Viktor Orban-o obsesie asumată”, coordonat de jurnalistul Romeo Couți. Cartea analizează relațiile dintre maghiari și români, după venirea la putere a lui Viktor Orban, asemuit cu o „lebăda neagră”, pentru poziția sa separaționistă și tot mai contrară normelor și principiilor UE.

Lucrarea apărută la editura Creator atrage atenția românilor asupra unui pericol înghețat, aflat la granița noastră de Vest, pe care liderul ungar îl are mereu în obiectiv, ca „o obsesie asumată”, și anume, refacerea Ungariei Mari și redobândirea Transilvaniei, vechi pământ românesc, teritoriu sacru al etnogenezei noastre, cucerit și stăpânit de înaintații lui Orban, timp de mai multe secole, prin reducerea poporului român la condiția ingrată de supuși perpetui, și spolierea cruntă a tuturor bogățiilor țării.

USR Cluj vrea maternitate nouă

Tot în martie, USR Cluj propune înființarea la Cluj-Napoca a unei maternități care să corespundă standardelor de siguranță a pacienților corespunzătoare anului 2023.

Burzuleala lui Achimaș-Cadariu

În luna aprilie, deputatul social democratul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu surprinde opinia publică cu un atac extrem de dur lansat la adresa ministrului Sănătății, social democratul Alexandru Rafila. Gestul lui Achimaș-Cadariu a fost determinat de decizia ministrului de a modifica Planul Naţional de Combatere şi Control a Cancerului, la mai bine de cinci luni după aprobarea prin lege a acestui document strategic și cu două luni înainte de obligația legală care îi revine de a prezenta normele de aplicare a legii.

“Situația e de râsu’-plânsu’. De plâns, pentru că acest plan este al pacienților care sunt loviți prin neaplicarea planului de cancer. Mi se pare odios”, spunea deputatul clujean.

Schimbări la vârful PSD Cluj

În mai 2023, au loc schimbări la vârful PSD Cluj. Astfel, liderul PSD Cluj Alexandru Cordoș a fost demis din funcție, fiindu-i atribuite atribuții de secretar executiv al organizației social democrate clujene. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Consiliului Politic Național al Partidului Social Democrat. În cadrul forului de conducere central al PSD s-a decis, totodată, ca funcția de președinte al PSD Cluj să fie preluată interimar de senatorul Vasile Dîncu, care de altfel deține și funcția de președinte al Consiliului Național al PSD.

Oros, atac la adresa lui Rafila

Luna iunie debutează la Cluj cu un atac lansat de liderul organizației locale a Partidului Forța Dreptei, senatorul Adrian Oros, la adresa ministrului Sănătății din cauză că a încercat să impună un nou Plan Național de Combatere a Cancerului, deși un astfel de document era adoptat printr-o altă lege.

„În niciun moment cât s-a lucrat la acest plan, nici când a intrat în procesul legislativ, nici la promulgarea cu ceremonial la Palatul Cotroceni de către președintele Iohannis, nici măcar la scurt timp după intrarea în vigoare a legii, Alexandru Rafila nu a spus niciun moment că planul nu este bun, că sunt erori, că trebuie revizuit”, a atras atenția Oros.

 

Un nou peședinte la USR Cluj-Napoca

Tot în zona Opoziției, la Cluj au alegeri la nivelul organizației USR Cluj-Napoca, fiind ales în funcția de președinte deputatul Viorel Băltărețu. Parlamentarul anunță că obiectivul principal este ca USR Cluj să fie prima opțiune pentru locuitorii municipiului, la alegerile locale din 2024.

„În paralel cu construirea strategiei electorale în colaborare cu organizația județeană, ne vom concentra pe consolidarea organizației locale, monitorizarea problemelor cronice și punctuale ale orașului, respectiv sancționarea derapajelor administrației municipiului și oferirea de soluții identificate prin consultări cu specialiști”, a spus Băltărețu.

Programul AUR

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor și-a prezentat, în luna iunie, la Cluj-Napoca, în prezența liderului Eugen Simion programul de guvernare în 15 puncte – „Reconstruim România”.

În propunerea sa de program de guvernare, AUR atinge mai multe domenii esențiale precum sănătate, educație sau economie. Printre cele mai importante prevederi din documentul în 15 puncte este reducerea la jumătate a numărului de ministere (maximum 12), dar și reducerea cu două treimi a numărului total de unități administrativ-teritoriale.

De asemenea, AUR dorește modificarea Constituției României prin punerea în practică a deciziei luate de români prin referendum, de reducere a numărului de parlamentari la 300. Partidul condus de George Simion își propune să construiască, modernizeze sau extindă nu mai puțin de 500 de școli din România.

AUR promite că în primii săi patru ani de guvernare va mări salariul minim brut până la 5.000 de lei, iar el se va indexa anual cu rata inflației. Totodată, se vorbește despre reducerea „drastică” a taxelor, a contribuțiilor la sistemul de pensii, asigurări sociale și sănătate până la un nivel cumulat de 25% din salariul angajatului pentru primii 5.000 de lei din salariul brut.

Premieră în istoria post-decembristă

Tot în luna iunie, în premieră în istoria post-decembristă a țării a avut loc așa numita „rotativă” guvernamentală între principalele partide de guvernământ. Acest eveniment a coincis și cu ieșirea UDMR de la guvernare.

Fostul prefect de Cluj, liberalul Mircea Abrudean este propus pentru funcția de secretar general al Guvernului Ciolacu.

În Guvernul Cîțu, Mircea Abrudean a ocupat funcția de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat iar în Cabinetul Ciucă a deținut funcția de șef al Cancelariei primului ministru.

Noul premier Marcel Ciolacu refuză însă numirea lui Abrudean în fruntea secretariatului general al Guvernului, ceea ce creează tensiuni la nivelul alianței PSD-PNL.

Ciolacu i-ar fi informat pe liberali că sunt probleme cu numirea lui Mircea Abrudean la șefia Secretariatului General al Guvernului(SGG), invocând informații de la serviciile secrete și că acesta nu are certificat ORNISS.

Voci liberale au acuzat atunci că refuzul PSD de a-l numi pe liberalul Mircea Abrudean în funcția de secretar general al Guvernului reprezintă „o încălcare gravă a protocolului”.

La presiunea liberalilor, noul premier a cedat iar la începutul lunii iulie a acceptat numirea lui Abrudean la șefia SGG.

În contextul instalării noului guvern condus de Marcel Ciolacu, deputatul PSD de Cluj, anunță că nu va vota un guvern din care face parte Alexandru Rafila din cauză că acesta din urmă a anunțat că lansează un alt plan de cancer decât cel promovat prin lege de Parlamentul României.

Totodată deputatul PSD de Cluj a anunțat că nu va vota un guvern din care face parte Alexandru Rafila.

Un moment rușinos la Cluj. Dezbatere cu ușile închise pe tema revizuirii Constituției

Tot în vara lui 2023, la Cluj-Napoca are loc o dezbatere pe tema revizuirii Constituției.

Evenimentul „Suntem înaintea unei noi revizuiri a Constituției? Ar fi timpul pentru o Constituție post-aderare”, s-a desfășurat la sediul filialei Cluj a Băncii Naționale a României, fiind organizat de un ONG condus de filosoful Cristian Pîrvulescu.

Scopul „conferinței și consultării publice” a fost de a promova și încuraja un dialog academic pe diferite teme cu relevanță constituțională, din care pot să rezulte concluzii, idei pentru o viitoare revizuire a Legii fundamentale. Numai că evenimentul cu componentă de „consultare publică” s-a desfășurat cu ușile închise, nefiind permis accesul nici al presei și nici al altor persoane interesate de Legea fundamentală a României.

Buda se opune ca Ungaria să preia președinția UE

Tot în vară, europarlamentarul liberal Daniel Buda a anunțat că împreună cu alți colegi europarlamentari din PNL a cerut limitarea sau chiar anularea atribuțiilor acestei președinției ungare la Consiliul Uniunii Europene. Demersul lui Buda a avut loc după atitudinea anti-occidentală și anti-european a liderului ungar Orban Viktor în tabără naționalist extremistă de la Tușnad-Harghita.

„Împreună cu colegii europarlamentari din grupul PNL, am decis să înaintăm o scrisoare către președintele Consiliului European Jean Michel, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președinta Parlamentului European Roberta Metsola, în care să atragem atenția asupra derapajului incalificabil al lui Viktor Orban de la Tușnad, legat de ceea ce înseamnă valorile europene. În acest context, ne exprimăm îngrijorarea și preocuparea legat de ceea ce înseamnă incapacitatea domniei sale de a asigura în mod eficient președinția Consiliului Uniunii, îndemnând cele trei instituții europene să lucreze împreună pentru a identifica cele mai bune mecanisme astfel încât, pe de o parte, fie să limiteze atribuțiile președinției ungare, fie chiar să amâne această președinție sau există posibilitatea de a nu li se oferi posibilitatea de a avea această președinție.

Plecând de la derapajele pe care Orban le are în diverse ocazii privind ceea ce înseamnă valorile europene, credem că domnia sa este incapabil să asigure în mod eficient președinția. Nu cred că putem să tolerăm astfel de derapaje, într-o perioadă complicată”, a declarat Daniel Buda.

Tișe cere ieșirea PNL de la guvernare

Un al moment important în viața politică de la Cluj s-a consumat în luna august când președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, care deține și funcția de vicepreședinte al PNL, a solicitat ieșirea liberalilor de la guvernare. Demersul lui Tișe a avut loc din cauza creșterii fiscalități, Tișe precizând că măsura lovește direct în PNL.

„PNL trebuie să iasă de la guvernare în măsura în care guvernarea nu ține cont de prioritățile liberale și mărește fiscalitatea.

Nu, nu am discutat în partid asta. Este ceea ce gândesc și ce aș face eu, dar partidul gândește cu mintea altora”, a declarat Alin Tișe.

Dîncu revine cu regionalizarea

Pe final de vară, senatorul PSD, Vasile Dîncu a atras atenția că UBB a ieșit din top 1000 Shanghai datorită „unor provincialisme locale dar și datorită politicilor naționale”. „România educată ne-a scos din această zonă a clasamentului”, a spus Dîncu.

Senatorul PSD de Cluj spunea că dacă UBB, UMF și UTCN s-ar uni, Cluj-Napoca ar avea o universitate în top 500 Shanghai.

Tot Vasile Dîncu lansează în luna septembrie tema regionalizării și vorbește despre oligarhia din Transilvania.

Vasile Dîncu a spus că principala nemulțumire a ardelenilor este legată de faptul că totul depinde de centru, de capitală, precizând că dacă Marcel Ciolacu va reuși să facă reforma administrativă și regionalizarea, pentru social democrația din Transilvania va începe o nouă eră.

Tema prezentată de Vasile Dîncu nu stârnit însă interes în mediul politic și nici la nivelul societății civile.

Totodată, liderul PSD Cluj, Vasile Dîncu a atras atenția că realizarea „blocului democrat” nu este soluția cea mai bună, precizând că „deceniul liberalilor conduși de Iohannis” ar trebui să aibă un decont. Vasile Dîncu a explicat că social democrații nu trebuie să deconteze la alegerile viitoare alături de Iohannis ceea ce președintele a spus că „România a devenit stat eșuat”.

UDMR se simte bine în opoziție

În luna septembrie, la mai bine de trei luni de la ieșirea UDMR de la guvernare, liderul organizației Kelemen Hunor a afirmat la Cluj că Uniunii îi este mai bine acum, când nu este la guvernare alături de PSD şi PNL.

„Situaţia noastră s-a schimbat în politica internă românească, pentru că suntem în opoziţie şi nu avem nicio vină. Socialiştii şi liberalii au spus: este mai bine fără voi. Nu ştiu dacă este mai bine fără noi, dar după trei luni şi eu spun că, da, într-adevăr, este mai bine fără voi. Am început să ne obişnuim cu această nouă situaţie şi încet-încet ne dăm seama că dacă pornim de la ceea ce se întâmplă în ţară, într-adevăr ne este mai bine fără ei”, a spus Kelemen Hunor.

Liberalii clujeni, atac la adresa USR Cluj

În luna octombrie, PNL Cluj lansează un atac dur la adresa USR, acuzând formațiunea condusă de deputatul Oana Murariu că își asumă proiectele liberalilor. „În realitate, USR nu a făcut nimic pentru Cluj, dimpotrivă a blocat pe unde a putut proiectele muncite din greu de către administrația PNL, iar în momentul în care a văzut că aceste proiecte devin realitate și le-a asumat.

Somăm USR să nu își mai asume proiectele altora, deoarece realizările administrației clujene sunt rezultatul muncii depuse de ani de zile de PNL și nicidecum nu au prins contur în urma demersurilor făcute de USR”, a transmis PNL Cluj.

La începutul lunii noiembrie, liberalii stabilesc echipa de campanie pentru europarlamentare, desemnându-l coordonator pe Lucian Bode.
Totodată, din echipa de campanie vor face parte Rareș Bogdan, Dan Motreanu și Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, Ion Dumitrel, Emil Boc, Vasile Blaga și Ilie Bolojan.

Politica de proximitate a PSD

Un al moment politic important la Cluj a constat în lansarea de către PSD a unui nou proiect politic pentru societate. Este vorba de politica de proximitate prin care se încearcă redescoperirea oamenilor și crearea de legături de solidaritate. Noul proiect va fi implementat în prima fază la nivelul organizației PSD din cartierul clujean Gheorgheni, urmând să fie extins la nivelul întregului municipiu iar apoi la nivelul Transilvaniei.

Liderul PSD Cluj preciza atunci că PSD își propune să revigoreze o mișcare de social democrație comunitară în Transilvania. „Cred că aceasta este formula pentru România și mai ales pentru Transilvania și Banat. Aici oamenii au nevoie de alte lucruri față de cei din Sud sau din Moldova. Mă bucur că a fost înțeles bine conceptul de către colegii mei de la Cluj și a fost dezvoltat foarte bine în cartierul Gheorgheni”, a explicat liderul PSD Cluj.

Mobilizare pentru a-i salva pe tineri de flagelul drogurilor

Pe fondul consumului alarmant de droguri la Cluj, deputatul USR de Cluj, Oana Murariu organizează la finalul lunii noiembrie dezbaterea publică „Învinge drogurile prin educație”.

„Consumul de droguri reprezintă o problemă națională. Deși este recunoscută ca atare, ea este adresată incomplet de autorități. Se face prea puțin spre deloc pe componenta de educație. Aceasta deși categoria cea mai vulnerabilă sunt tinerii, gimnaziul reprezentând conform specialiștilor perioada critică în care adolescenții pot să devină prizonieri ai consumului de droguri. Este esențial ca prevenirea și combaterea consumului de droguri să se facă în școli, prin programe și inițiative de educare și conștientizare a riscurilor pe care le presupune. Din acest motiv este nevoie ca cele mai bune soluții să fie identificate prin dialogul tuturor părților interesate.

Personal nu pot rămâne nepăsătoare la dramele trăite deja de prea mulți tineri români și familiile lor”, a anunțat Oana Murariu.

Și liberalii clujeni s-au mobilizat pentru a găsi soluții pentru a-i salva pe tineri de flagelul drogurilor. Astfel, în 8 decembrie, la Casa Tineretului din Cluj-Napoca a avut loc dezbaterea cu tema „Prevenirea Consumului de droguri în rândul adolescenților clujeni-Aleg”. Cu această ocazie a fost lansată și campania publică inițiată de IPJ Cluj și ATOP „Aleg. Eu dețin controlul” care vizează creșterea gradului de informare și prevenire a consumului de droguri în judeţul Cluj.

 

Președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică, Maria Forna a spus că evenimentul este primul dintr-o serie de dezbateri și întâlniri pe care ATOP și ISJ Cluj doresc să le aibă în perioada următoare cu tinerii clujeni, cu părinții, cu cadrele didactice și cu toți cei interesați să se implice activ în lupta împotriva celui mai mare inamic al societății contemporane și anume traficul și consumul de droguri.
„Este nevoie să intervenim instituții publice, școala, familia, biserica, mass-media, într-un efort susținut și conjugat, în lupta cu acest flagel, folosind toate instrumentele legale și umane. Statisticile sunt alarmante”, a spus consilierul județean Maria Forna, președinte al ATOP.

La eveniment au luat parte secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, șeful Inspectoratului Școlar General Cluj, Marinela Marc și reprezentanți ai instituțiilor de ordine publică din județ.

PNL Cluj s-a întărit cu trei primari de comune

În luna decembrie, un moment politic de interes a fost trecerea a trei primari de comune la PNL. Este vorba de primarul comunei Cătina, Florin Călin Borbely, primarul comunei Panticeu, Răzvan Butuza și edilul de la Călărași, Vasile Racolța.

2024 se anunță a fi un an foarte încărcat de evenimente pe scena politică. Pentru prima dată în istorie, în România vor fi organizate într-un singur an toate tipurile de alegeri: europarlamentare, locale, generale și prezidențiale.

Cosmin PURIȘ

 

 

 

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut