Clujul nu a scăpat de pestă porcină

În ultima săptămână au fost stinse 59 de focare pestă porcină africană (PPA), la sfârșitul acestei săptămâni fiind active încă 516 focare de PPA, dintre care două sunt localizate pe raza județului Cluj.

Dintre cele 516 focare active, 17 sunt în exploatații comerciale și două în exploatații comerciale de tip A, în total fiind afectate 310.415 de porcine.

În intervalul 12 – 18 noiembrie au fost înregistrate 26 de focare noi de PPA, câte unul în județele Bistrița-Năsăud, Dolj, Giurgiu și Neamț, câte două în Alba, Bihor, Ilfov și Satu Mare, cîte trei în Gorj și Ialomița, în județul Sibiu fiind depistate 8 focare noi. În aceeași perioadă au fost stinse 59 de focare de PPA, câte unul în județele Vrancea, Bihor și Vaslui, câte două în Brăila, Galați și Neamț, treii în Brașov, cinci în Gorj, șase în Vrancea, nouă în Sălaj, 13 în Satu Mare și 14 în Buzău. În județul Cluj nu a fost descoperit nici un focar nou, dar nici nu au fost stinse cele două existente.

În această săptămână au fost înregistrate și 13 cazuri noi de PPA la mistreți, dintre care patru în judeţul Cluj, unde au fost depistați cu PPA un mistreț găsit mort și trei mistreți vânați. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România și până în prezent, au fost diagnosticate 5.945 de cazuri la mistreți în 41 de județe, dintre care 62 în județul Cluj, unde au fost depistați cu PPA 27 de mistreți găsiți morți și 25 de mistreți vânați. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin doi ani de la apariția lor.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut