Clujul mai ”deține” trei focare de pestă porcină

În ultima săptămână, în țara noastră au fost înregistrate două focare noi de pestă porcină africană (PPA), și au fost stinse patru focare, însă niciunul dintre acestea în Cluj, unde continuă să existe trei focare active, județul nostru fiind întrecut la acest capitol doar de Galați.

Cele două focare noi au fost depistate în județele Ialonița și Galați (câte un focar), iar cele patru focare care au fost stinse erau localizate în județeleVrancea și Sibiu (câte două focare). La nivel național mai sunt active 20 de focare PPA, fiind afectate 216 porcine.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, în iulie 2017 și până în prezent, au fost stinse 5.751 focare de pestă porcină africană. De asemenea, au fost diagnosticate 6.710 de cazuri la mistreți în 41 de județe, în Cluj fiind depistați 95 de mistreți cu PPA, însă niciunul săptămânma trecută. Potrivit Autorității Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în conformitate cu prevederile europene, cazurile de PPA la mistreți se sting după cel puțin doi ani de la apariția lor.

Reamintim că pesta porcină africană este o boală extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților, care se solddează cu decesul acestora. Pentru PPA nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate. Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, însă acest virus are un impact dezastruos la nivel economic şi social, deoarece animalele din exploatația afectată trebuie sacrificate.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut