Clujul, inclus în programul “Regiuni mai puţin dezvoltate”

Două regiuni din România, printre care şi cea de Nord-Vest, din care face parte şi judeţul Cluj, vor fi incluse în programul pilot „Regiuni mai puțin dezvoltate„, care acordă sprijin zonelor cu un un PIB sub 50% din media UE.

Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu a lansat, la mijlocul acestei săptămîni, în premieră europeană, proiectul pilot „Regiuni mai puțin dezvoltate”, prin care Comisia Europeană va sprijini regiunile avînd un PIB sub 50% din media Uniunii Europene (UE) pentru a identifica și depăși blocajele cu care acestea se confruntă, prin analize, expertiză și consiliere furnizate autorităților. În cadrul proiectului, care se adresează pentru început regiunilor Nord-Vest și Nord-Est din România, experți ai Direcției Generale pentru Politică Regională din Comisia Europeană (DG REGIO) vor încerca să găsească, împreună cu autoritățile române, pentru fiecare regiune în parte, cele mai bune soluții pentru implementarea cu succes a proiectelor cu finanțare europeană, în beneficiul direct al cetățenilor. Experții Comisiei vor analiza caracteristicile macroeconomice, stadiul reformelor administrative, guvernanța locală și investițiile din regiunile cuprinse în proiect.

„O prea mare parte din populația României se luptă cu sărăcia și este departe de standardul de viață occidental. Din acest motiv, acest proiect reprezintă o prioritate a mandatului meu. Încercăm să identificăm, alături de autoritățile naționale și locale, problemele structurale care împiedică sau încetinesc dezvoltarea acestor regiuni. Soluțiile propuse vor asigura succesul proiectelor europene, care vor genera creștere economică și locuri de muncă”, a afirmat comisarul Corina Crețu.

România este primul stat membru în care este pus în practică acest proiect pilot, în regiunile Nord-Vest și Nord-Est, unde efectele unei economii slabe se simt direct la nivelul cetățenilor. În funcție de rezultate, proiectul va fi extins ulterior pentru a include și alte regiuni din România (Sud, Sud-Vest și Sud-Est), precum și în Polonia. Regiunea de Nord-Vest cuprinde 6 judeţe – Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu-Mare şi Sălaj -, iar Regiunea de Nord-Este este formată din alte 6 judeţe, respectiv Bacpău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

Reamintim că, în România, cea mai săracă regiune este Nord-Est, la numai 34% din media europeană a PIB-ului, urmată de Sud-Vest Oltenia, cu 41%, Sud-Muntenia, cu 43%, şi Nord-Vest, din care face parte şi judeţul Cluj, cu 48% din PIB. Conform Eurostat, biroului de statistică al UE, în rîndul celor 21 de ţări cu PIB per capita sub 50% din media UE, Bulgaria, Polonia şi România sînt prezente cu cîte cinci regiuni, Ungaria cu patru, iar Grecia şi Franţa cu cîte una. Regiunea franceză din această categorie, Mayotte, se situează la numai 31% din media UE. Mayotte este un departament insular din Africa al Franţei. Cele mai sărace regiuni din UE sînt Severozapaden (Bulgaria), cu 30% din medie, şi Mayotte.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut