Clujul, în vitrina cu trofee a politicii europene de coeziune

Îi chem pe toți colegii europarlamentari care sunt împotriva continuării politicii de coeziune să vină la Cluj să vadă cum banii investiți prin astfel de politici pot schimba fața unui oraș și a unei comunități”, a spus ieri europarlamentarul bulgar Andrey Novakov, coordonatorul popularilor europeni în Comisia pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European.

El a insistat că realizările Clujului, finanțate prin programele de coeziune, sunt printre cele mai remarcabile din Uniunea Europeană. ”Ce m-a impresionat mai mult este Centrul de Inovație, pe care l-am vizitat anul trecut, și care este o întreprindere care aduce plus valoare. Este ceva ce se opune exodului creierelor, inversând tendința, astfel încât oamenii de valoare să rămână în zonă sau chiar să fie atrași astfel de oameni din alte regiuni sau țări. Realizările în conservarea și modernizarea clădirilor sau a drumurilor sunt importante și ele, dar asta se face peste tot, îmi pare că respectivul centru face diferența”, a declarat Novakov răspunzând întrebărilor presei clujene.

Novakov a venit ieri la Cluj, însoțit de doi colegi din Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European, pentru a discuta despre viitorul politicii de coeziune a Uniunii.

În deschiderea discuțiilor, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a amintit că politica de coeziune este cea care ține Europa unită. ”Este acea politică, repet, care prin investițiile pe care le face contribuie la diminuarea decalajelor de dezvoltare între regiuni și la asigurarea unor condiții de calitate a vieții în fiecare colț al Uniunii Europene. În egală măsură este investiție, dar și coeziune în sensul că nicio regiune din Uniunea Europeană nu este uitată și nu este abandonată. Europa este marea câștigătoare a politicii de coeziune pentru că, gândiți-vă , dacă totul s-ar concentra doar în anumite regiuni ale Uniunii Uuropene, Europa n-ar putea să-și atingă potențialul maxim pe care îl are în materie de competitivitate și de dezvoltare. Dacă nu am avea politica de coeziune, am vedea amplificat fenomenul exodului de creiere, un fenomen care afectează competitivitatea țărilor noastre. Politica de coeziune este una dintre soluțiile pentru a avea calitate a vieții în fiecare colț al Europei,” a spus Boc.

El a amintit că România a beneficiat net de aproape 60 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană, bani care au schimbat fața țării. ”Clujul, din această perspectivă, este un campion al absorbției fondurilor europene, peste 420 de milioane de euro reprezintă proiecte deja implementate și peste patru miliarde de euro sunt proiecte asumate”, a detaliat edilul clujean.

Vorbitorii au dezbătut cum pot fi îmbunătățite reglementările din domeniul accesării fondurilor de coeziune, menționând îndeosebi debirocratizare, audit unic și implicarea primarilor în redactarea normelor de aplicare a directivelor. ”Am întâlnit primari care mi-au spus că preferă să ia bani de la bancă și să plătească dobândă decât să înfrunte birocrația atragerii fondurilor UE”, a spus Novakov concluzionând că întreg procesul ar trebui să fie ”mai uman”.

China a învățat din succesul politicii de coeziune europene

Deși este îndeosebi apreciată, există și împotrivire în privința continuării politicii de coeziune, mai ales din partea marilor contributori, Germania, Franța. Niels Geuking, europarlamentar german, a amintit discuțiile care se poartă în țara sa privind costurile mari plătite de Bonn pentru politica de coeziune. ”E o perspectivă greșită”, a spus el. ”Luați aminte că din fonduri europene Clujul construiește metrou. Garniturile pentru aceste linii de metrou vor fi cumpărate din Germania, din Franța, poate din Cehia, deci o parte din acești bani se întorc în economiile altor țări europene. Situația internațională este foarte defavorabilă exporturilor Germaniei, deci ar fi o gură de oxigen pentru firmele noastre să exporte în Europa de Est”, a argumentat Geuking în favoarea politicii de coeziune.

Este cea mai de succes politică de dezvoltare din lume, a spus și Ovidiu Câmpean, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, amintind că alte țări, inclusiv China, s-au inspirat din politica de coeziune europeană.

La dezbatere au participat Andrey Novakov, Bulgaria, Leopoldo LÓPEZ GIL , Spania, Niels Geuking, Germania și clujenii Emil Boc, Dan Tracea și Ovidiu Câmpean. (C.C.)

Ce înseamnă politica de coeziune a UE

Politica de coeziune a Uniunii Europene este o strategie și un set de politici care au ca obiectiv principal reducerea disparităților economice, sociale și teritoriale între regiunile Uniunii Europene. Aceasta este una dintre cele mai importante politici ale UE și are ca scop să promoveze convergența economică și socială între statele membre și regiunile acestora.

Principalele obiective ale politicii de coeziune includ:

  1. Reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile UE: Prin finanțarea proiectelor și inițiativelor în regiunile mai puțin dezvoltate, se urmărește să se diminueze discrepanțele economice și sociale între regiuni.
  2. Sprijinirea dezvoltării regionale durabile: Politica de coeziune promovează investițiile în infrastructură, inovare, cercetare și dezvoltare, educație, formare profesională și alte domenii cheie pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă.
  3. Promovarea incluziunii sociale: Politica de coeziune își propune să combată sărăcia și excluziunea socială, să îmbunătățească accesul la servicii de bază și să sprijine incluziunea grupurilor defavorizate.
  4. Consolidarea cooperării între regiuni: Politica de coeziune încurajează colaborarea și schimbul de bune practici între regiuni, pentru a maximiza impactul investițiilor și pentru a promova dezvoltarea regională în ansamblu.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut