Clujul, din nou pe lista premiilor și nominalizărilor la UNITER

Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a membrilor Senatului UNITER, Consiliul Director a decis recent acordarea distincțiilor pentru diferitele categorii. Clujul se află din nou pe lista premianților, la două dintre secțiuni.

Astfel, Premiul de Excelență „Ion Caramitru” a fost acordat Festivalului Internațional de Teatru INTERFERENȚE, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj. De asemenea, Carmencita Brojboiu (scenograf, TMS Cluj) a primit Premiul pentru întreaga activitate scenografie.

Premianții celorlalte categorii sunt: Ida Jarcsek-Gaza (Premiul pentru întreaga activitate actriță), Alexandru Repan (Premiul pentru întreaga activitate actor), László Bocsardi (Premiul pentru întreaga activitate regie), Doru Mareș (Premiul pentru întreaga activitate critică și istorie teatrală „George Banu”).

De asemenea, pe lista nominalizărilor pentru Premiile Galei UNITER 2023 (pentru spectacolele ce au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022), Clujul figurează din nou, la secțiunea Cea mai bună actriță în rol principal, prin Éva Imre, pentru rolul Barbarul B din spectacolul „Tinerii Barbari” (inspirat din viața lui Béla Bartók și cea a lui Zoltán Kodály, pe baza unui text de Miklós Vecsei H. și a improvizațiilor echipei de creație; regia Attila Vidnyánszky Jr., Teatrul Maghiar de Stat Cluj și Teatrul Cetate din Gyula, Ungaria). La categoria Critică teatrală, printre nominalizați se află și Claudiu Groza, teatrolog, curator teatral, critic literar și publicist originar din Cluj-Napoca.

Pentru a XXXI-a ediție a Galei Premiilor UNITER, din juriul de nominalizări au făcut parte: Doru Mareș (critic de teatru), Maria Miu (scenograf), Victor Scoradeț (critic de teatru), Iris Spiridon (regizor) și Carmen Stanciu (teatrolog).

Iulia GHIDIU

Foto UNITER

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut