Clujul continuă să ”dețină” 12 focare de pestă porcină

În România sunt înregistrate în prezent 300 de focare active de pestă porcină africană (PPA) în 29 de judeţe, cu 11 mai puţine faţă de săptămână precedentă, 12 dintre dintre focarele active fiind localizate în județul Cluj.

Conform datelor prezentate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), din totalul focarelor active, şapte erau în exploataţii comerciale şi unul în exploataţii comerciale de tip A, în total fiind afectate 140.163 de porcine erau afectate în focarele active.
Săptămâna trecută au fost înregistrate 12 focare noi de PPA, câte două în judeţele Buzău şi Vâlcea şi câte unul în judeţele Bihor, Iaşi, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Timiş şi Vaslui. Alte 22 de focare au fost stinse în perioada menţionată, cele mai multe în judeţele Mureş (6) şi Olt (4), dar nici unul în județul Cluj.
Din analiza celor 300 de focare active rezultă că în unele judeţe (Gorj, Sibiu, Alba, Ilfov, Mehedinţi, Bihor, Giurgiu) există 91 focare de PPA confirmate în anul 2020 care nu s-au stins până la această dată. Motivul pentru care nu au putut fi stinse se datorează apariţiei de focare noi în aceleaşi zone, aspect care confirmă faptul că măsurile stabilite în zonele de protecţie şi supraveghere nu au fost respectate în totalitate. Din acest motiv ANSVSA a dispus luarea unor măsuri de urgenţă astfel încât să fie prevenită apariţia de noi focare de PPA în jurul celor deja existente, iar după îndeplinirea condiţiilor legale acestea să fie stinse şi ridicate restricţiile în zonele respective.

Potrivit Autorităţii, de la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.679 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe, dintre care 29 în județul Cluj (16 mistreți găsiți morți și 13 mistreți vânați). În cursul săptămînii trecute au fost înregitrate 61 de cazuri noi de PPA la mistreți. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut