Clujul – campion național la pestă porcină africană

Săptămâna trecută, în țara noastră au fost înregistrate 6 focare noi de pestă porcină africană (PPA), și au fost stinse 9 focare, însă niciunul dintre acestea în Cluj, care continuă să conducă topul județelor cu cele mai multe focare active.

Cele 6 focare noi au fost depistate în județele Bihor și Galați (câte două focare), respectiv în județele Satu-Mare și Tulcea (câte un focar), iar cele 9 focare care au fost stinse erau localizate în județele județele Bihor (3 focare), Sălaj și Teleorman (câte două focare), Sibiu și Sălaj (ccâte un focar). În Cluj nu a fost lichidat nici un focar activ, însă în județul nostru există 4 focare active, cle mai multe din țară. La nivel național mai sunt active 24 de focare PPA, fiind afectate 20.170 de porcine porcine.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, în iulie 2017 și până în prezent, au fost stinse 5.741 focare de pestă porcină africană. De asemenea, au fost diagnosticate 6.672 de cazuri la mistreți în 41 de județe, în Cluj fiind depistați 95 de mistreți cu pestă porcină, însă niciunul săptămânma trecută. Potrivit Autorității Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în conformitate cu prevederile europene, cazurile de PPA la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.

Reamintim că pesta porcină africană este o boală extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților, care se solddează cu decesul acestora. Pentru PPA nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate. Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, însă acest virus are un impact dezastruos la nivel economic şi social, deoarece animalele din exploatația afectată trebuie sacrificate.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut