ClujShorts International Film Festival 2022 | ClujShorts Trophy Goes to ”J’ arrive”, Franța!

Cel mai important festival al scurtmetrajelor și-a desemnat laureații, marcând o ediție a 10a de înalt nivel calitativ, nivel cu care eram deja obișnuiți. Și eram pentru că organizatorul festivalului-Asociația Persona/președinte dr. Nicoleta Stoica, director festival Rareș Stoica-este experimentat, cunoscător al fenomenului, are parte de colaboratori de marcă-Ioan Pop Curșeu, Xantus Gabor, Koos Francisc, Vasile Hotea Fermezan, Dragoș Pop, Gabriela Bodea, Alexandra-, o echipă artistică redutabilă într-un singur cuvânt.

Ediția 2022 a fost și una a noutăților, ar fi suficient să amintesc includerea Centrelor de Cultură Urbană Mărăști și Dacia ca locații noi de prezentare și proiecție. Apoi, vernisajul expoziției ”Un cadru. O poveste”, Centrul de Cultură Urbană Casino, centru care a fost și gazda multor proiecții.

Această a 10a ediție certifică un lucru, atunci când vrei ceva și pui pasiune și seriozitate, materializarea vine de la sine, cum vin și succesele în recunoașteri naționale și internaționale. Au fost trimise peste 300 de producții din ”n” colțuri ale lumii, selecția fiind și lungă, și grea, ceva firesc pentru un eveniment cinematografic de anvergură cum este ClujShorts.

Duminică, 10 aprilie, a fost seara Galei, în fața unor spectatori cunoscători, avizați, asta contează cel mai mult. Vă propun câștigătorii ediției aniversare 10, cu speranța că veți avea ocazia să vedeți și filmele…

ClujShorts Trophy recompensează anul acesta producția franceză ”J’ arrive”, regia Bertrand Basset. Filmul tratează un subiect aflat la limita moralității, abordat cu sensibilitate, mai ales că în prim plan se află relațiile de familie, trecerea la cele veșnice.

* Cea mai bună regie revine tot unui francez, Lucas Fabiani, pentru producția ”Serguei”, în care sunt abordate teme de o sensibilitate aparte atâta timp cât este vorba despre ură, indiferent de motivul acesteia (naționalitate, religie, clasă politică, înclinații sexuale…).

* Premiul pentru cel mai bun scenariu a revenit tinerei Ioana Țurcan/România pentru ”Empiric”, mod inedit de a spune o poveste pe care o dorim din start…uitată.

* Imagine înseamnă anul acesta DOP Levente Toth și pelicula ”Branka”, regia Akos Kovacs, film tulburător despre vremuri tulburi.

* Premiul pentru cel mai bun montaj îl obține Marta Barrios, pentru pelicula ”Cristiano”, regia Adan Pichardo, Spania. Montajul leagă împreună secvențe cu ritmuri din cele mai diverse, o compoziție cinematografică pe cât de fluidă, pe atât de atrăgătoare.

* Cea mai bună coloană sonoră îl aduce în prim plan pe Oriol Tarrago și pelicula ”Tranvia”, regia Carlos Baena; sunetul creează tensiunea specifică filmului horror, inspirată combinație de sunet și imagine.

* Premiul Juriului s-a acordat peliculei ”Monștrii”, regia Frank Tremblay, Canada, o poveste care demonstrează că protecția exagerată a părinților poate distruge vieți.

* Premiul Asociației Persona, premiu tradițional, răsplătește echipa peliculei ”Punct înalt”, regia Benoit Ouellet, Canada, pentru un film care ne aduce certitudinea că arta transformă ura în iubire, furia în veselie, unind până în final, oamenii.

* Cel mai bun actor a fost declarat Luca Massaro din ”Pruncul Sfânt”, regia Aliosha Massine, Italia. Luca trece cu naturalețe de la tristețe, îngrijorare și furie la bucurie, extaz, acoperind întreaga plajă de emoții, un joc și închegat, și credibil.

* Premiul Publicului a revenit peliculei românești ”Moștenirea”, regia Marian Fărcuț, titlul spunând din start, totul.

* Premiul Presei merge ex-aequo la două pelicule care pun pe tapet…sinuciderea: ”Particule fine” (regia Gregory Robin, Franța), respectiv ”Prietenul meu”, regia Michael Bier și Herve Piron, Belgia.

* Cea mai bună animație a fost desemnată pelicula ”Pași de vânt” (regia Maya Sanbar, Gustavo Leal, Faga Melo, Brazilia), animație pe un subiect dureros, actual, cu un final…fericit.

* Cel mai bun documentar, ”Mada sau istoria primului om”, regia Laurent Pantaleon, Franța, prezintă o alternativă posibilă a originii omului, combinații ale mai multor teorii ale originii acestuia.

* Film studențesc a fost atribuit peliculei ”Născut bătrân”, regia Jordan de Deken, Belgia, pentru stăpânirea limbajului cinematografic, dincolo de cuvinte.

* Best of 10 ClujShorts Trophy a revenit peliculei ”Campionul”, regia Mans Berthas, Suedia, premiu atribuit tot în urma votului publicului.

Demostene Sofron

Foto: Radu SĂLCUDEAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut