Ziua Independenţei României, marcată la Cluj-Napoca

Ziua de 9 mai, care are o triplă însemnătate-Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Europei şi a Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial- va fi marcată la Cluj-Napoca printr-o serie de manifestări organizate de Prefectura Cluj şi de Primărie. Astfel în Piaţa Unirii, începând cu ora 13, va avea loc o ceremonie publică în cadrul căreia va fi oficiat un Te Deum și vor fi susținute discursuri. La eveniment vor fi prezenți militari din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și elevi ai Școlii de Poliție „Septimiu Mureșanu”.

Ziua de 9 mai va fi marcată și la Turda, unde Primăria organizează un ceremonial militar-religios, începând cu ora 12.00, la Monumentul Eroilor din faţa Catedralei Ortodoxe.

Programul cuprinde intonarea Imnului Naţional al României, intonarea Imnului Uniunii Europene, serviciu religios (Te Deum), alocuţiuni și depunere oficială de coroane.

La fel ca alte evenimente publice anterioare, manifestările prilejuite cu ocazia zilei de 9 mai se vor desfășura fără participarea publicului, cu respectarea strictă a regulilor sanitare și de distanțare prevăzute în reglementările în vigoare la nivel național, privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID -19.

Tot duminică, își deschide oficial porțile Europe Direct Cluj, noul birou local al Uniunii Europene, parte a rețelei Europe Direct care funcționează în toate statele membre sub coordonarea Comisiei Europene.

Evenimentul are loc la ora 15, în fața Casei Matia Corvin.

Europe Direct Cluj este un centru de informare unde fiecare cetățean interesat poate să apeleze pentru a întâlni un expert pe probleme europene, pentru a pune întrebări despre UE, pentru a discuta despre viitorul UE cu alți cetățeni europeni și pentru a găsi referințe pentru alte surse de informații și rețele. Europe Direct Cluj va organiza activități cum ar fi dezbateri locale cu toate părțile interesate, crearea de parteneriate locale, inclusiv cu presa sau școlile și va susține instituțiile europene pentru o mai bună înțelegere a  specificităților, preocupărilor și opiniei publice din Zona Metropolitană Cluj. Adresa la care funcționează Europe Direct Cluj este str. Virgil Fulicea nr. 1, ap. 1

Pe scurt, scopul Europe Direct Cluj este de a face Europa mai accesibilă clujenilor, dar și de a dezbate împreuna cu ei despre Uniunea Europeană și politicile sale, priorități și viitor. În această perioadă Europe Direct Cluj, ca de altfel toate centrele Europe Direct din UE, este preocupat de Conferința privind viitorul Europei, un exercițiu democratic paneuropean major, primul de acest tip! Pe https://futureu.europa.eu/ platforma digitală multilingvă interactivă, cetățenii și părțile interesate pot să își prezinte ideile lor privind viitorul Europei.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut