Clujenii preferă apartamentele ceauşiste

Blocurile ridicate după 1980 rămân cele mai căutate, fiindcă au fost construite după standarde mai stricte, pe care România le-a îmbrăţişat imediat după episodul nefericit al cutremurului din 1977. Aceste apartamente pot fi considerate cea mai bună opţiune pentru investiţie. Valoarea unui imobil în Cluj-Napoca nu mai este dată în mod exclusiv de locaţia în care acesta se află, ci mai cu seamă de nivelul de trai pe care îl asigură oraşul, în acest caz foarte ridicat. Standard pe care îl proclamă numărul mare de rezidenţi.

“Cluj-Napoca, un oraş scump” a devenit un clişeu, care nu pare să-i împiedice pe foarte mulţi, în special studenţi, să rămână şi după finalizarea studiilor. Cea mai dinamică piaţă din România în ceea ce priveşte imobiliarele o găsim la Cluj-Napoca şi n-ar trebui să ne mire lucrul acesta. În fond, imobiliarele reprezintă o investiţie profitabilă într-un oraş cu aură de centru universitar. Aici, preţul chiriilor creşte de la an la an, ca dealtfel şi al apartamentelor, indiferent de zonă. Cluj-Napoca a înregistrat un veritabil boom în ultimii cinci ani. Numai anul trecut, în Cluj-Napoca s-au înregistrat tranzacţii imobiliare de peste 200 de milioane de euro. Ceea ce frapează este faptul că cele mai multe s-au realizat nu prin bancă, după cum s-ar crede, ci cu bani cash.

Din totalul tranzacţiilor, cele mai vânate au fost apartamentele şi prea puţin terenurile, iar cele mai căutate au fost imobilele cu două camere. Pe cartiere, cel mai bine stau cele tradiţionale, adică cele vechi, cu Mărăşti în frunte, urmat de Mănăştur şi Gheorgheni. Zorilor rămâne un cartier foarte scump, iar în 2019 n-au fost foarte mulţi doritori  din acest punct de vedere. Cu alte cuvinte, vorbim de un procent foarte mic. Sesizăm că sunt preferate apartamentele vechi, construite pe vremea lui Ceauşescu. Aşa se face că metrul pătrat la aceste apartamente a depăşit 1700 de euro, capitol la care Cluj-Napoca surclasează alte oraşe cu ştaif şi mă refer la Braşov, Timişoara, Iaşi sau Constanţa. Anul trecut, o garsonieră în centrul Clujului, de numai 29 de metri pătraţi, a fost scoasă la vânzare pentru suma de 115.000 de euro!  Navigând pe portalul imobiliare.ro, veţi constata că un apartament cu patru camere, situat în cartierul Mărăşti, poate fi închiriat pentru 700 de euro. Cei mai pretenţioşi pot opta pentru a închiria un apartament într-un cartier mai nou, cum este Bună Ziua, iar pentru trei camere şi 82 de mp utili vor plăti 950 de euro. Aşadar, Cluj-Napoca rămâne un veritabil El Dorado pentru cei care desfăşoară afaceri în imobiliare. Trebuie să ne întrebăm dacă aceste preţuri se justifică, ţinând cont de salariile românilor? Desigur, răspunsul nu ne satisface numai pentru că oraşul de sub Feleac are cel mai înalt nivel de trai la nivel naţional. Auzim mult prea des afirmaţia “Clujul este cel mai scump oraş din România”. E limpede că valoarea unui imobil în Cluj-Napoca nu mai este dată în mod exclusiv de locaţia în care acesta se află, ci mai cu seamă de nivelul de trai pe care îl asigură oraşul, în acest caz foarte ridicat. Standard pe care îl proclamă numărul mare de rezidenţi. Nu mai reprezintă un secret că cei care ţin ridicat preţul la imobiliare în Cluj-Napoca sunt cei din mediul IT. Explicaţia pentru care cuantumul chiriilor creşte este oarecum simplă. Dacă acestea ar scădea, doritorul n-ar mai fi interesat să-şi achiziţioneze un apartament, iar băncile ar avea de pierdut, fiindcă numărul creditelor ar scădea. Trebuie să mai avem în vedere încă un aspect: în Cluj există terenuri pe care se poate construi şi care, ştim bine, sunt evaluate la sume importante. Altfel spus, aceste terenuri sunt preţuite, motiv pentru care oferta este influenţată de cerere. Nu în ultimul rând, nu putem face abstracţie de faptul că în Cluj-Napoca se învârt şi trăiesc oameni cu putere financiară, adică cu bani serioşi. Dacă n-ar fi aşa, nici preţul imobiliarelor n-ar creşte?

Apoi, oferta oraşului în materie de locuri de muncă este mai mult decât generoasă, fapt care atrage multă populaţie, după cum lesne putem constata în fiecare zi.

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie

One Response to Clujenii preferă apartamentele ceauşiste

  1. Călin

    O să ajungem curînd, dacă lăsăm oraşul pe seama bişnițarilor internaționali, precum băştinaşii din Singapore. Cei cu placa zgîriată că salariile sînt mari în ai-ti să cînte la altă masă.