Clujenii își pot deconta cheltuielile făcute cu refugiații din Ucraina

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene lansează, luni, 6 februarie, apelul non-competitiv „Sprijin pentru cetățenii ucraineni, străinii sau apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina”, pentru decontarea cheltuielilor efectuate de statul român cu sprijinirea persoanelor refugiate din zona războiului din Ucraina.

Apelul de propuneri de proiecte este de tip non-competitiv, cu termen limită de depunere destinat regiunilor Nord-Vest 9din care face parte și județul Cluj), Nord‐Est, Sud‐Est, Sud‐Vest Oltenia, Sud-Muntenia, Vest, Centru. Se finanțează măsurile de sprijin acordate de statul român refugiaților intrați în România prin punctele de frontieră cu Ucraina și Republica Moldova, fie ei cetățeni ucraineni, străini sau apatrizi, pe bază de cost unitar, pentru acoperirea nevoilor de bază imediate.

Cuantumul sprijinului care poate fi decontat din fonduri europene este de 100 euro pe săptămână pentru fiecare săptămână completă sau parţială în care persoana se află în România, pentru maximum 26 de săptămâni în total, începând cu data sosirii persoanei în România.

Sprijinul financiar acordat sub formă de cost unitar poate fi decontat pentru cheltuieli efectuate începând din 24 februarie 2022 şi până la încetarea aplicării Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 care prevede măsuri de protecție temporară acordate persoanelor strămutate de Ucraina, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023. Cheltuielile vor fi decontate Ministerului Afacerilor Interne, pe baza listelor cu cetățenii străini și apatrizi pentru care se acordă acest sprijin.

Ghidul apelului poate fi consultat la adresa https://mfe.gov.ro/ghidul-solicitantului-conditii-specifice-sprijin-pentru-cetatenii-ucraineni-strainii-sau-apatrizii-care-provin-din-zona-conflictului-armat-din-ucraina/

Valoarea totală a schemei este de 118 milioane de euro, din care 100 de milioane de euro sunt asigurați din Fondul social european, iar diferența din bugetul de stat.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut