Clujenii investesc masiv în imobiliare: Peste o treime din locuințe sunt cumpărate din faza de proiect

Un studiu privind piaţa construcţiilor de noi ansambluri rezidenţiale relevă că 13% din ansamblurile noi aflate în faza de construcţie sunt vândute în totalitate încă înainte de a fi finalizate.

Cel mai elocvent exemplu privind această tendință a pieței imobiliare este Clujul, unde 33% dintre ansamblurile rezidențiale aflate în construcţie sunt deja vândute.

Analiza mai arată că peste jumătate din investiţiile imobiliare din România sunt în faza premergătoare construcţiei, adică în faza de obţinere a autorizaţiilor de construire, astfel că majoritatea investiţiilor din zona rezidenţială urmează să înceapă în 2023 sau cel târziu în 2024. Astfel, aproape 2.000 de ansambluri sunt în faza de construcţie în prezent.
Trei sferturi dintre proiectele imobiliare din România au regimuri de înălţime de maximum 4 etaje, deoarece acestea sunt şi mai simplu de construit şi nu implică complexitatea clădirilor cu mai multe niveluri. O altă explicaţie este dată şi de faptul că în multe zone urbane aceste investiţii sunt şi mai uşor de autorizat de către dezvoltatori. O altă tendinţă este preferinţa de a introduce în oferta dezvoltatorilor şi posibilitatea de a avea penthouse-uri, 14% din totalul proiectelor analizate fiind prevăzute cu etaj retras.
La nivelul întregii ţări, au fost identificate doar 439 de proiecte rezidenţiale cu minimum 10 etaje, cele mai mulyte fiind localizate în Bucureşti (175 proiecte), Constanţa (42 proiecte), Braşov (35 proiecte), Iaşi (33 proiecte) și Timişoara (27 proiecte). Interesant este că oraşul nostru nu se poziţionează în acest top, deşi apare pe prima poziţie în clasamentul localităților cu cele mai scumpe apartamente din România.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut