Clujenii, în topul celor care își caută o slujbă nouă

Aproape 600.000 de aplicări pentru locuri de muncă au fost înregistrate în prima lună din an, cele mai căutate joburi fiind în sectoarele retail, prestări servicii, IT ori banking şi servicii financiare, iar clujenii sunt prin cei mai activi căutători de slujbe noi.

Datele platformei de recrutare online eJobs arată că peste 300.000 de aplicări au fost înregistrate pentru angajatorii din retail, 100.000 pentru cei din domeniul prestări servicii, tot 100.000 pentru cei din IT şi aproape 90.000 în bănci şi servicii financiare.
Aproximativ 60.000 de candidaţi din categoriile de experienţă mid-level (2-5 ani de experienţă), senior level (peste 5 ani de experienţă) sau manageri au aplicat în luna ianuarie pentru un loc de muncă în România sau în străinătate.
Cele mai căutate au fost joburile postate de angajatorii din retail, prestări servicii, IT ori banking şi servicii financiare, aceste domenii cumulând aproape 600.000 de aplicări în prima lună a anului. Alte domenii care au suscitat un interes crescut în rândul acestor candidaţi au fost industria alimentară, construcţiile, auto, publicitate/marketing/PR sau farma.
Totodată, peste 60.000 de aplicări au fost depuse şi pentru joburile din străinătate. La fel ca în anii trecuţi, cei mai mulţi candidaţi au optat pentru un loc de muncă în Germania, Olanda, Marea Britanie, Franţa sau Danemarca, Italia şi Spania, fiind prezente mai degrabă în aplicările candidaţilor fără experienţă sau ale celor din categoria blue-collar. Tot în ceea ce priveşte alegerile celor care vor să lucreze în 2021 în afara României, domeniile care au atras cele mai multe aplicări au fost construcţiile, transport/logistică, retail prestări servicii, producţie şi IT.
Cei mai activi specialişti în căutarea unui job au fost cei din oraşele mari ale ţării – Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Iaşi sau Ploieşti.
În prezent, peste 25.000 de locuri de muncă pentru Romania şi străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

Munca ”de acasă”, la mare căutare și în acest an

Altă platformă de recrutare, BestJobs, a fost vizitată de aproape 100.000 de români. Cei mai mulţi dintre candidaţii care au aplicat la joburi în ianuarie au o experienţă de peste 5 ani de zile (51%) şi au vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani (34,4%), urmaţi de cei cu vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani (21,7%). Prin comparaţie, cei sub 25 de ani au fost mai puţin interesaţi de un nou job la început de an, însă se observă o creştere uşoară comparativ cu ultima lună din 2020. Si în luna ianuarie a acestui an femeile conduc clasamentul persoanelor care își caută un nou loc de muncă, acestea fiind responsabile cu peste jumătate (54,8%) dintre aplicările la joburi.

Joburile care pot fi desfăşurate de acasă, continuă să fie la mare căutare şi în acest an. Astfel, în ianuarie s-au înregistrat aproape 60.000 de căutări de job-uri remote şi au fost peste 25.000 de candidaţi care au aplicat la astfel de job-uri.
Dinamica pieţei muncii a fost vizibilă cu precădere în Bucureşti şi Ilfov, unde au fost înregistrate aproape 300.000 de aplicări, urmate de judeţe
le Timiş (aproape 100.000 de aplicări), Cluj-Napoca (peste 47.000 de aplicări), Braşov şi Iaşi (cu circa 40.000 de aplicări fiecare). În ansamblu, candidaţii au căutat joburi în special în domenii precum financiar contabil, inginerie, transporturi, IT&C şi medical & pharma.
Topul companiilor cu cele mai multe aplicări
este condus de Enel (cu peste 7.000 aplicanţi), Alpha Bank România (peste 3.000 aplicanţi), Allianz Technology (peste 3.300 aplicanţi), A&D Pharma (peste 2.400 aplicanţi) şi Pepco Retail (peste 2.200 aplicanţi).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut