Clujenii de la AROBS curăță spațiul cosmic

Compania clujeană AROBS Engineering reprezintă România în consorțiul ClearSpace-1, responsabil de prima misiune din lume privind eliminarea deșeurilor de pe orbita Pământului.

Compania AROBS Engineering, parte a AROBS Transilvania Software, este unul dintre partenerii industriali desemnați de ClearSpace și Agenția Spațială Europeană (ESA) pentru a furniza o soluție software embedded pentru programul ClearSpace-1. Recent, ClearSpace, cu sediul în Elveția, și partenerii săi industriali au trecut de prima revizuire semnificativă a programului cu ESA.

Voicu Oprean, fondator și CEO AROBS

„Selectarea companiei noastre ca partener în programul ClearSpace-1, în urma unei competiții în care AROBS Engineering a fost evaluată ca fiind cea mai bună din România în furnizarea acestui tip de servicii software embedded, validează expertiza aprofundată a colegilor noștri în domeniul aerospațial.”, a apreciat Voicu Oprean, fondator și CEO AROBS.

ClearSpace este o companie de servicii in-orbit (IOS) înființată în 2018, care intenționează să revoluționeze modul în care se desfășoară misiunile spațiale și este un partener strategic al ESA în proiectul pe termen lung al Europei de curățare a spațiului. În 2020, ESA a desemnat ClearSpace să construiască, lanseze și să piloteze un robot experimental în cadrul unei misiuni extraordinare de de-orbitare pentru a captura o bucată mare de deșeuri spațiale, iar apoi să-l readucă în siguranță în atmosfera Pământului. Acest lucru se va realiza prin programul ClearSpace-1 susținut de ESA și de statele participante.

ClearSpace a proiectat un sistem de captare cu patru brațe pentru satelitul său robot, acesta fiind un pas esențial în dezvoltarea acestei misiuni unice de îndepărtare a deșeurilor spațiale. Această tehnologie inovatoare a trecut cu succes testele conceptului la centrul de cercetare și tehnologie al ESA (ESTEC) din Olanda în octombrie 2022, iar AROBS Engineering a fost responsabilă pentru o parte importantă a acestei misiunii. Programul ClearSpace-1 este planificat să fie lansat în 2026.

„Sunt încântat să văd că cei peste 20 de ani de experiență în inginerie software embedded și procesare de imagini se vor remarca într-un proiect atât de interesant și inovator”, a afirmat Cosmin Stanciu, Business Development Manager-Aerospace, AROBS Engineering despre prima colaborare cu ClearSpace.

AROBS Engineering (fosta linie de afaceri și echipă Enea Software Services Development) oferă servicii de dezvoltare de software embedded clienților din Europa și America de Nord – compania lucrează cu parteneri importanți din domeniul aerospațial, medical și maritim la nivel global.

Compania clujeană este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București, are în prezent o capitalizare bursieră de aproximativ 202 milioane de euro, și a achiziționat recent SYDERAL Polska, firmă specializată în dezvoltarea de produse și tehnologii pentru comunicații cuantice și optice, stocarea și procesarea datelor la bord și controlul mecanismelor și instrumentelor prin satelit.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut