Clujenii Bobi Simion, Octavian Tucaliuc și Tabita Vulturar, în delegația României pentru Jocurile Paralimpice

Delegaţia României la Jocurile Paralimpice de la Tokyo (24 august-5 septembrie) va fi compusă din 7 sportivi, care vor concura la tenis de masă, judo, atletism, ciclism şi tir cu arcul, iar obiectivul este câştigarea a trei medalii, a declarat vicepreşedintele Comitetului Naţional Paralimpic, Ciprian Anton.

 

Cele mai bue rezultate ale clujeaului Bobi Simion, care va reprezenta România în proba de tenis de masă sunt locul 2 la Campionatul European, Helsingborg, Suedia 2019 (Medalia de Argint), locul 3 la Campionatul European din Slovenia Lasko 2017 (Medalia de Bronz), locul 5 la Olimpiada de la Rio de Janeiro 2016, locul 5 la Campionatul European din Danemarca 2015 și locul 1 la factor 40 Italia 2015. Sportul pentru mine înseamnă mișcare. Practic acest sport pentru că mă regăsesc în el. Obiectivul meu pe plan sportiv este să cuceresc o medalie la Paralimpiadă, și ca intr-o bună zi să pot ajunge locul 1 în clasamentul mondial”, este visul lui Bobi Simion. În ceea ce îl privește pe Octavian Tucaliuc, cele mai notabile rezultate ale acestuia sunt două locuri 6 la Campioatul European, Berlin, august 2018, locul 10 la Campionatul Mondial de seniori, Londra 2017 și locul 1 la World Para Athletics Grand Prix, Nottwill, Elvetia, mai 2019, în proba de aruncarea suliței. Tabita Vulturar va reprezenta România la Jocurile Paralimpice, la fel ca și Bobi Simion, în proba de tenis de masă. Cele mai bune rezultate ale acesteia sunt locul 1 – Echipe/Dublu – Jocurile Paralimpice Europene de Tineret Italia 2017, locul 1 – Echipe, Locul 3 individual , IWAS World Games Portugalia 2017, locul 5 – Echipe Campionat European Suedia 2019, locul 2 – ștafeta – World Para Atletics Grand Prix Elveția 2019, locul 3 – Echipe – Open Costa Brava Spania 2019.

„Vom avea şapte sportivi, unul la tenis de masă, Bobi Simion, unul la judo, Alex Bologa, doi la atletism, Octavian Tucaliuc şi Tabita Vulturar, unul la tir cu arcul, Eugen Pătru, şi alţi doi la ciclism, Eduard Novak şi Eduard Moescu. Cu siguranţă că se putea mai bine, dar baza de selecţie pentru participarea la un astfel de eveniment atât de mare, Jocurile Paralimpice fiind cel mai mare eveniment din lume, necesită cele mai bune resurse. Am încredere că ne putem prezenta la Jocurile Paralimpice din Franţa din 2024 cu un lot mult mai consistent şi poate să aducem noi discipline sportive, badminton, înot, pentru că avem juniori foarte buni acum. Ne pregătim de asemenea să fim bine şi la Jocurile Paralimpice de iarnă din Beijing, din martie, cu snowboard şi schi alpin”, a declarat Ciprian Anton. Caporalul Eugen Pătru, rănit grav cu şapte ani în urmă în teatrul de operaţii din Afganistan, va reprezenta România la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, calificarea sa fiind o premieră.Povestea caporalului Eugen Pătru este una despre curaj. A plecat în prima misiune în Afganistan la 21 ani, era cel mai tânăr dintre camarazii de arme plecaţi în acea miisiune. În a doua, însă, a fost foarte aproape de a-şi pierde viaţa. A fost grav rănit, suferind în lunile care au urmat 26 intervenţii chirurgicale şi un şir nesfârşit de proceduri de recuperare. Sportul a fost cel care l-a ajutat să meargă mai departe, în 2016, la doi ani de la accident, intrând în programul de recuperare fizică şi psihică prin sport Invictus România. Chiar dacă nu mai poate face fotbal (sportul preferat în adolescenţă, pe care l-a practicat vreme de 5 ani), astăzi obţine medalii la aproape toate concursurile la care participă la tir cu arcul.

Oficialul Comitetului Naţional Paralimpic speră ca trei dintre sportivii români să reuşească să urce pe podium la competiţia din Japonia. „Sper ca sportivii noştri să aducă medalii acasă şi să fim bine din punctul ăsta de vedere. Îl avem pe Alex Bologa, la judo nevăzător, este singurul din ţară care practică acest sport şi care de mai bine de doi ani şi jumătate este numărul 1 mondial şi avem şanse cred eu să obţinem medalii. La atletism, la fel, apoi domnul ministru Novak sperăm să obţină medalii la velodrom sau şosea. E foarte greu să vorbim despre un număr de medalii ca obiectiv la aceste Jocuri Paralimpice, pentru că nu ne dorim să punem presiune pe sportivii pe care ne bazăm. În mod sigur aşteptăm o medalie de la Alex Bologa, din partea lui Eduard Novak, pentru că are deja istorie în zona asta. La atletism sperăm ca Tabita Vulturar să fac o figură frumoasă, alergând foarte bine la 100 de m, Octavian Tucaliuc, la aruncarea suliţei… Depinde foarte mult de ziua în care vor concura, de cum se simt. Nu aş putea spune un pronostic clar, dar din şapte sportivi pe care îi avem, eu sper să ne ducem pe podium cel puţin cu trei”, a mai spus Ciprian Anton.

Delegaţia României este compusă din 15 persoane, regulile impuse de organizatori interzicând prezenţa unei echipe medicale sau însoţitori pentru sportivii paralimpici. „Delegaţia cuprinde 15 persoane, 7 sportivi şi restul staff, antrenor, mecanic şi sparring partner, în cazul lui Alex Bologa, care este sportiv nevăzător, va avea nevoie şi de antrenor şi de sparring partner, asta pentru că îi permite categoria în care el concurează. Restricţiile sunt foarte mari, nu avem voie cu însoţitori, staff medical, toate sunt stabilite în funcţie de numărul de sportivi calificaţi”, a completat Ciprian Anton.
Jocurile Paralimpice ediţia 2020 vor avea loc în perioada 24 august – 5 septembrie, la Tokyo. România a cucerit până acum patru medalii la Jocurile Paralimpice, dintre care trei au fost obţinute de Eduard Novak, actualul ministru al Tineretului şi Sportului, aur în 2012, la Londra (ciclism – urmărire individuală, categoria C4), argint în 2008 la Beijing (ciclism – contratimp, cat. LC2) şi la Londra în 2012 (ciclism – contratimp, cat. C4), precum şi o medalie de bronz câştigată de Alex Bologa, în 2016, la Rio (judo – cat. 60 kg).

 

Cristian FOCȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut