Clujeni, la pelerinajul anual de la Sighet

Sâmbătă, 14 mai, în Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, la Sighetu Marmației, în Cimitirul Săracilor – loc în care se rostesc rugăciuni și se organizează pelerinaje de peste 20 de ani -, a fost pusă și binecuvântată piatra de temelie a Sanctuarului Martirilor și Mărturisitorilor Români ai Secolului XX.

În fiecare an, aici, în cea de-a doua sâmbătă a lunii mai, se vine în procesiune, pornind de la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistentei, străbătând orașul suferinței martirilor care s-au stins în cea mai cruntă închisoare a țării.

La Pelerinajul anual din a doua sâmbătă a lunii mai la Sighetu Marmației au participat, împreună cu pelerini din întreaga Biserică din România, și pelerinii din Eparhia de Cluj-Gherla: Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul eparhial, Pr. Marius Cerghizan, vicar general, zeci de preoți, studenți seminariști, persoane consacrate – între care, în număr mare, surori din Congregația Surorilor Maicii Domnului, împreună cu Maica Teodorina, superioară generală, surori din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, cu Maica Veridiana, superioară provincială,  grupuri de credincioși din protopopiatele eparhiei, familii, copii, tineri – între care un grup mare din Misiunea pentru studenți „Lux Mundi”, care au făcut în acest an, în prezența ierarhilor PS Claudiu și PS Cristian, de la Blaj, în seara precedentă Pelerinajului, și Adorația la fostul Penitenciar din Sighet, acum muzeu al Memorie.

Pelerinii au sosit în microbuze sau autocare, cu mijloace de transport particulare, toți cu dorința de a aduce mărire lui Dumnezeu, de a-și aduce aminte de luptătorii pentru libertate și a cinsti cu venerație Episcopii martiri pentru credință, spre a fi părtași noului început, al întemeierii, aici, a unui mare sanctuar dedicat Martirilor și Mărturisitorilor sec. XX din România.

V. S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut