Clujeni, la Festivalul de Muzică Tradițională ,,Geagu Cătăroiu”, de la Tismana

Formația instrumentală tradițională a lui Covaci Carol, zis Gaciu, din localitatea Soporu de Câmpie, alături de rapsodul popular Iosif Rusu și de directorul Căminului Cultural Frata, Romulus Bucur, a reprezentat cu cinste județul Cluj la Festivalul de Muzică Tradițională ,,Geagu Cătăroiu”, ediția a V-a, desfășurată la Tismana, la începutul acestei luni. Prestația acestora a fost foarte apreciată de juriul Festivalului.

La nivel național, astfel de formații instrumentale tradiționale sunt din ce în ce mai puține, iar județul Cluj se mai poate mândri că deține astfel de instrumentiști, care cântă, așa ca odinioară, la jocul satului. Întâlnim această formulă instrumental tradițională în localități precum: Soporu de Câmpie, Moldovenești, Sic, Cășeiu, Ceaba, Fizeșu Gherlii, Valea Ungurașului, Gherla, Mociu, Palatca, Sâmboieni, Viișoara, Huedin, Râșca, Câmpia Turzii, Cluj-Napoca.

Festivalul de Muzică Tradițională ,,Geagu Cătăroiu” se adresează tarafurilor lăutărești tradiționale, care folosesc în interpretare instrumente tradiționale și respectă tradiția și autenticitatea cântecului și portului popular și are o singură secțiune, TARAFURI.

Taraful tradițional a fost înscris în inventarul național al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial din România. În accepțiunea de astăzi, taraful este o formație instrumentală, alcătuită din cel puțin trei muzicanți, care cântă la trei instrumente diferite, după cum urmează: unul cântă, de exemplu, la vioară – melodia (primașul), altul la contră – acordurile armonice și al treilea la contrabas (tobă) – suport ritmico-armonic. Instrumentiștii pot fi mai mulți, dar numărul instrumentelor rămâne același. În sudul țării (Muntenia și Oltenia), conducătorul formației (primul violonist) are și rolul de solist vocal. Este un interpret specializat, cu o dublă competență.

Grigore SÂMBOAN,
consultant artistic CJCPCT Cluj

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut