Clujeanul Felix Duchampt, locul 36 la Jocurile Olimpice

Sportivul legitimat la Politehnica Cluj va rămâne în istoria României ca primul care a reprezentat țara noastră la această disciplină în cadrul Jocurilor Olimpice. Concurând într-o companie selectă, Felix Duchampt a ocupat locul 36 la individual, declarându-se mulțumit de rezultat.

 

Sportivul român de origine franceză Felix Duchampt, legitimat la Clubul Politehnica Cluj, s-a clasat pe locul 36 în concursul individual de triatlon din cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, la Odaiba Marine Park. Duchampt, care este primul reprezentant al ţării noastre în această disciplină la Jocurile Olimpice, a fost cronometrat cu timpul de 1 h 49 min 06 sec, evoluţia sa arătând un progres, după locul 51 la înot (1.500 m), locul 47 la ciclism (40 km) şi 38 la alergare (10 km), la care s-au adăugat timpii de tranziţie. Titlul olimpic a fost cucerit de norvegianul Kristian Blummenfelt (27 ani), urmat în clasamentul final de britanicul Alex Yee şi de neozeelandezul Hayden Wilde. Startul probei a fost perturbat de un vapor care a blocat unii concurenţi, ceea ce a dus la reluarea cursei de înot. Blummenfelt a reuşit primul mare titlu din carieră, într-un sezon care a fost marcat de victorii în etapele de la Yokohama şi Lisabona, din World Triathlon Series.
Francezul Vincent Luis, dublu campion mondial, lider după concursul de înot, a terminat pe locul 13. La competiţie au luat startul 51 de concurenţi, iar 49 au reuşit să o încheie. Felix Duchampt a primit anul trecut cetăţenia română și este legitimat la CS Politehnica Cluj-Napoca. A fost pentru prima oară când România a fost reprezentată la Jocurile Olimpice în disciplina sportivă triatlon. Aflat pe locul 52 în clasamentul mondial, Felix-Pierre Duchampt a fost confirmat marţi pentru Tokyo 2020. La solicitarea COSR, Comitetul Executiv al CIO a analizat şi a hotărât anul trecut să-i acorde lui Duchampt scutirea de la Regula 41 din Charta Olimpică, potrivit căreia un sportiv poate reprezenta o ţară la Jocurile Olimpice după o perioadă de aşteptare de trei ani de la ultima participare sub culorile altei ţări. Felix-Pierre Duchampt a participat ultima dată sub culorile Franţei în competiţia de triatlon din cadrul etapei de Cupa Mondiala de la Miyazaki, din 10 noiembrie 2018, iar fără derogarea obţinută de la CIO, nu ar fi putut fi cooptat în Echipa Olimpică a României înainte de data de 10 noiembrie 2021. Provocat să vorbească despre prima experiență la cea mai mare manifestare sportivă, Felix Duchampt a descries-o pur și simplu ca fiind fantastică. ”Fantastică, chiar dacă este diferită față de alte ediții din cauza pandemiei. A fost plăcut să mă întâlnesc cu ceilalți membri ai delegației României, cu sportivii din alte țări. Cursa s-a desfășurat într-o atmosferă extraordinară, organizarea perfectă, și a fost o bucurie să fiu alături de ceilalți triatloniști de top din toată lumea, cu care mă știu foarte bine de la etapele de Cupă Mondială. Toți am muncit din greu ca să ajungă aici și cred că este nivelul cel mai înalt din triatlon. Sunt fericit că am fost aici și voi merge înainte, chiar dacă nu sunt sută la sută mulțumit de rezultatul meu”. După ce a obținut calificarea la Jocurile Olimpice, Felix Duchampt și-a tatuat pe tibia piciorului stâng cele cinci cercuri olimpice, alături de înscrisul „Tokyo 2020”. Pe termen lung, obiectivul sportivului legitimat la Politehnica Cluj este calificarea la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice, care va avea loc la Paris: ”Obiectivul meu pe termen lung este să mă calific la Paris, dar mai sunt atât de multe curse până atunci. În 3 ani se pot întâmpla multe, așa că nu pot să spun acum unde mi-aș dori să mă clasez, dar vreau să o fac mai bine decât la Tokyo. În urmă cu 5 ani, când a fost cursa de la Rio de Janeiro, nici nu mă gândeam că voi reprezenta România la Jocurile Olimpice la următoarea ediție. Sunt fericit că sunt român, iar obiectivul meu acum este să mă antrenez bine și vom vedea ce se va întâmpla. Felix Duchampt este dublu licențiat, în sport și comunicare, la care se mai adaugă în master în comunicare. A studiat atât în Franța, cât și în SUA. Cao rice triatlonist, Felix iubește natura, munții și călătoriile.

Clasament final al cursei de triatlon din cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo

 1. Kristian Blummenfelt (Norvegia) 1:45:04
  2. Alex Yee (Marea Britanie) 1:45:15
  3. Hayden Wilde (Noua Zeelandă) 1:45:24
  4. Marten Van Riel (Belgia) 1:45:52
  5. Jonathan Brownlee (Marea Britanie) 1:45:53
  6. Kevin McDowell (SUA) 1:45:54
  7. Bence Bicsak (Ungaria) 1:45:56
  8. Gustav Iden (Norvegia) 1:46:00
  9. Max Studer (Elveţia) 1:46:06
  10. Mario Mola (Spania) 1:46:13
  …………………………………………….
  36. Felix Duchampt (România) 1:49:06

 

Cristian FOCȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut