Cluj-Napoca – una dintre cele mai active piețe imobiliare. Câte locuințe sunt în construcție

În primul trimestru din acest an, în România au fost livrate cu 11% mai multe locuinţe faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, Clujul fiind una dintre zonele în care numărul tranzacțiilor a crescut semnificativ, în pofida situației create de pandemie.

Conform companiei consultanţă imobiliară şi de management al investiţiilor Colliers, diferenţa dintre numărul de tranzacţii şi livrări s-a majorat de aproape trei ori în ultima perioadă, faţă de anul 2019, iar Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Constanţa şi Braşov sunt principalele zone în care se concentrează cererea pentru locuinţe din ţară, cu circa o treime din tranzacţiile consemnate la nivel naţional. Și în București diferenţa între numărul de tranzacţii şi livrările de locuinţe a crescut cu peste 50% în ultimul an, comparativ cu 2019. Astfel, zona metropolitană a Bucureştiului este responsabilă de o altă treime din tranzacții, iar celelalte 35 de judeţe formează, împreună, ultima treime.

Investiții imobiliare de peste 4,5 miliarde lei

În 2021, au fost livrate 71.405 locuinţe la nivel naţional, în creştere cu 5% faţă de anul precedent, iar suprafaţa totală autorizată de către dezvoltatori s-a majorat cu peste 15%, comparativ cu datele din 2020, la peste 12 milioane mp.

In primul trimestru al anului în curs s-a înregistrat o creştere cu 11% a numărului de locuinţe livrate, față de aceeaşi perioadă din 2021, iar volumul investiţiilor în locuinţe noi s-a majorat cu 21% în aceeaşi perioadă. Valoarea investiţiilor în construcţia de noi locuinţe a ajuns la 4,6 miliarde lei, în creştere cu peste 50% față de perioada similară a anului trecut.

În prezent, peste 21.000 de unităţi locative se află în construcţie în Bucureşti şi în împrejurimi, circa 7.000 în Iaşi şi peste 5.000 în Cluj-Napoca.

Colliers apreciază că sectorul rezidenţial se îndreaptă spre noi maxime ale livrărilor în acest an, în pofida creşterii uriașe a preţurilor la materialele de construcţii, și a unei majorări a salariilor sub rata inflației. Cooliers estimează că, dacă la începutul anului 2021 era nevoie de circa 7,5 ani de salariu mediu pentru a cumpăra un apartament mediu, acum perioada a crescut la cel puţin 8 ani.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut