Cluj-Napoca, Medellín de România

Traficul de droguri continuă să lovească tot mai tare judeţul Cluj. În ciuda măsurilor dispuse în judeţ, acest flagel se menţine la cote alarmante. Din nefericire, însă, printre victimele consumului de droguri sunt tot mai mulţi minori.

Reprezentanții Asociației Metro Urban atrag atenția că prevenirea consumului de droguri ar trebui să devină prioritatea zero pentru municipalitatea clujeană și pentru toți actorii politici locali. Ei spun că suma alocată din bugetul local pentru prevenție și alte evenimente prin care tinerii să conștientizeze riscul consumului de droguri este extrem de mică, precizând fondurile pentru aceste activități ar trebui majorate considerabil.

Metro Urban susține că municipiul Cluj-Napoca poate fi catalogat drept Medellín de România, iar pe timp de vară chiar capitala drogurilor din țara noastră.

Conform Raportului Naţional privind situaţia drogurilor din România din 2022 (ANA), avem la capitolul consum de droguri ilicite, ca zonă de risc foarte mare (ponderi peste 10%), județele Cluj, Bihor, peste București chiar, raportat evident și la populație. Practic, pe perioada de vară, putem afirma fără rezervă că municipiul Cluj-Napoca este Medellín de România, capitala drogurilor din România” arată Horia Nasra membru al Asociației Metro Urban.

La rândul său, Mihai Curteanu atrage atenția că Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană 2021 -2030 tratează superficial acest subiect: „Dacă în Strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca 2014-2020 exista măcar un mini capitol <<Programul de prevenție a consumului de droguri>> în cea nouă, prevenţia este la capitolul şi altele, în condiţiile în care numeroşi părinţi sunt alarmaţi de ce se întâmplă în şcolile clujene. Situația este disperată și nu o spunem noi, o spun statisticile. Dacă nu intervenim imediat există riscul să pierdem o generatie care a căzut pradă acestui flagel a declarat” a declarat Mihai Curteanu – Metro Urban.

Alin Danci, membru al acestei organizației, susține că prevenția trebuie să devină prioritatea zero pentru municipalitate și pentru toți actorii politici locali. „Fără o acțiune concertată și imediată, riscăm să ne confruntăm cu o realitate sumbră în viitorul apropiat. În doar câțiva ani, Cluj-Napoca ar putea să devină, în perioadele de vară, un adevărat focar de activități legate de droguri, asemenea unor orașe din America Latină. Ne dorim ca municipiul Cluj-Napoca să rămână un oraș sigur și plin de oportunități pentru tineri, un oraș care oferă condiții de dezvoltare armonioasă, nu un paradis al narcoticelor” a declarat Alin Danci.

Potrivit bilanţului  Serviciului Teritorial Cluj al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism, anul trecut, procurorii din cadrul acestei structuri au avut în lucru peste 2000 de dosare cu infracțiuni legate de consum şi trafic ilicit de droguri. Din analiza prezentată de procurori reiese că această categorie de infracţiuni se situează la nivelul DIICOT Cluj pe primul loc ca număr de cauze, respectiv 74,98% din totalul cauzelor.

Conform analizei activităţii DIICOT Cluj, în 2022, procurorii au avut de soluţionat 2088 de dosare în care au fost implicaţi traficanţi şi deţinători de droguri.

În total, pe parcursul anului trecut, procurorii DIICOT Cluj au avut de soluționat 2.774 cauze, din care 1.358 nou înregistrate în perioada de referință, față de 2.216 cauze în 2021, din care 1.193 nou înregistrate în 2021. Se constată astfel că în 2022 cauzele de soluționat au înregistrat o creștere cu 25,18 % și o creștere cu 13,83% privind cauze nou înregistrate față de anul 2021.

Din numărul cauzelor de soluționat ponderea cea mai însemnată au avut-o cauzele având ca obiect infracțiunile de trafic de droguri (74,98% – 2.088 cauze din 2.774 cauze), urmată de cauzele având ca obiect infracțiunile de criminalitate informatică (18,09% – 502 cauze din 2.774 cauze) și de cauzele având ca obiect infracțiunile de trafic de persoane (2,41% – 67 cauze din 2.774 cauze). În cadrul serviciului, în 2022 au efectuat activitate de urmărire penală, în medie, 14 procurori, rezultând astfel o medie a dosarelor de soluționat de 198 cauze/procuror față de 148 cauze/procuror în 2021. În ceea ce privește situația cauzelor soluționate, în cursul anului 2022 au fost soluționate 1.187 cauze față de 800 cauze în cursul anului 2021, respectiv un plus de 387 cauze, reprezentând o creştere cu 48,38% față de anul 2021”, se arată în analiza DIICOT Cluj.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut