Cluj-Napoca, la un pas de carantină. Ce spune prefectul?

Rata de infectare cu COVID-19 continuă să crească atât la nivelul județului Cluj, cât și în municipiul Cluj-Napoca. Dacă vineri rata de infectare la nivelul municipiului Cluj-Napoca era de 6,94 cazuri la mia de locuitori, luni, 9 noiembrie, pragul de infectare cu COVID-19 era de 7,48 cazuri la mia de locuitori. La nivelul județului, vineri, această rată era de 5,92/1000 locuitori iar luni de 6,34 cazuri la mia de locuitori. Până în prezent, municipiul Gherla a fost supus măsurilor de carantinare după ce rata de infectare a depășit 8 cazuri al mia de locuitori. De asemenea, Comuna Mintiu Gherlii a intrat în carantină începând de luni ca urmare a creșterii ratei de infectare la peste 10 la mia de locuitori.

Alte unități administrative cu rată de infectare ridicată și care ar putea intra în carantină sunt: Dej(7,95), Câmpia Turzii(6,88), Aiton(6,21), Aluniș(8,25), Apahida(6,04), Baciu(7,15), Câțcău(10,11), Chinteni(8,91), Ploscoș(6,21), Sâncraiu(6,49), Tureni(6,81) și Viișoara(7,54).

Calculul incidenței de infectare cu virusul SARS-CoV-2, la nivelul județului Cluj, în ultimele 14 zile, are la bază o metodologie și ține cont de numărul total de rezultate pozitive pentru persoanele confirmate pentru prima dată și care sunt raportate până la data transmiterii informării. Din acesta se scade suma cazurilor pozitive din focarele din centrele rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale pentru copii si adulți cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, inclusiv căminele, internatele și spitalele.

Mircea Abrudean: În ritmul actual de creștere, nu vom putea evita carantinarea

Prefectul Mircea Abrudean a anunțat că legat măsura carantinării municipiului Cluj-Napoca se va lua în funcție de evoluția cifrelor în următoarele zile. Monitorizam zilnic toți indicatorii din analiza de risc realizată de DSP și vom analiza când se va impune, dacă va fi cazul. În evaluarea pe care o facem, ținem cont de mai multi factori: numărul de teste zilnice, numărul de decese, numărul de paturi ATI disponibile, capacitatea medicală de răspuns. De asemenea, ținem cont de măsurile deja luate și de faptul că efectul acestora se poate observa într-o perioada mai lungă de timp, precum și de faptul că prin HG 935/2020 au fost impuse noi restricții. Toată lumea trebuie să înțeleagă că dacă nu limităm la maxim deplasările și interacțiunea socială, dacă nu respectăm întocmai regulile sanitare, în ritmul actual de creștere, nu vom putea evita carantinarea, care este o măsură extremă. Noi ca autorități facem tot posibilul să nu ajungem la carantină, dar avem nevoie de ajutorul cetățenilor, altfel efortul tuturor este în zadar”, a transmis prefectul Mircea Abrudean.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut