Cluj-Napoca, în topul orașelor care oferă locuri de muncă

Bucureștiul rămâne în continuare pe primul loc la capitolul ofertă de locuri de muncă, cu peste 15.900 joburi noi postate în ultimele patru săptămâni pe o platformă de recrutare, pe următoarele poziții situându-se Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.

Conform datelor prezentate de platforma de recrutare online eJobs, pentru a doua lună consecutiv, următoarele trei orașe de provincie clasate, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, nu au mai depășit, împreună, oferta de joburi din Capitală. Fiecare dintre aceste orașe a avut disponibile în ultima lună peste 4.000 de locuri de muncă noi.

Pe ansamblu, peste 38.000 de joburi noi au fost publicate pe platformă în ultima lună, cu 13% mai multe față de perioada anterioară invaziei Ucrainei și cu 62% mai multe comparativ cu 2021. Retail, Prestări Servicii, Transport/Logistică, Call Center/BPO și IT&C sunt domeniile unde s-a resimțit cel mai acut nevoia de forță de muncă în ultima lună, oferta cumulată de joburi din aceste sectoare fiind de aproape 53% din numărul total de locuri de muncă. De remarcat că 94% dintre posturile disponibile în intervalul 24 februarie – 23 martie au fost full time. De asemenea, și pe segmentul joburilor part time a fost înregistrat ăo creștere semnificativă în ultima lună, de 79% față de perioada de dinaintea declanșării războiului și, respectiv, de 63% față de același interval din 2021.

Contextul actual aduce cu sine și multe premiere. Pe lângă slujbele create exclusiv pentru ucrainieni, aflate într-o continuă creștere, zona de voluntariat a crescut în ultima lună cu aproape 400% față de perioada anterioară. Peste 1.300 de astfel de oportunități au fost publicate pe eJobs.ro în ultimele patru săptămâni. Tot ca o premieră generată de context, limba ucraineană a devenit criteriu de angajare pentru o parte din angajatori în ultima lună, în condițiile în care, anterior, nu era prezentă printre limbile străine din anunțurile de recrutare. Astfel, pentru prima dată în istoria platformei eJobs.ro, limba ucraineană a intrat în top 15 cele mai căutate limbi străine de angajatori.

De la începutul crizei din Ucraina, un număr considerabil de firme și-au publicat joburile dedicate ucrainenilor în secțiunea specială din eJobs creată pentru aceștia, iar numărul de locuri de muncă pentru care se caută exclusiv cetățeni ucraineni este în continuă creștere. Situația este și mai favorabilă pentru ucrainenii care cunosc limba engleză, ei putând aplica pentru majoritatea dintre cele 39.000 de locuri de muncă disponibile pe platformă.

Deși oferta de joburi în străinătate este în scădere față de perioada anterioară, de la 9,5% la 8%, interesul candidaților pentru astfel de oferte este în ușoară creștere. Astfel, aplicările pentru joburile din străinătate au reprezentat 1,8% din total, în creștere față de în perioada anterioară, când erau de 1,6%, și față de 2021, când reprezentau 1,1% din numărul total de aplicări. Germania, Olanda, Franța, Grecia și Belgia sunt țările care au atras cel mai mare număr de aplicări în ultima lună.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut