Cluj-Napoca: Au scăzut furturile din locuinţe

În ultima perioadă, pe fondul epidemiei coronavirusului, rândurile hoților s-au subțiat, la Cluj-Napoca. De la instituirea stării de urgență, atât furturile din locuințe, cât și cele din autoturisme, au scăzut.

Astfel, potrivit Inspectoratului Județean de Poliție Cluj (IPJ Cluj), dacă în perioada 20 februarie-20 martie 2019, la Cluj-Napoca s-au înregistrat 66 de furturi din locuințe, între 20 februarie și 20 martie, anul în curs, s-au înregistrat 37 de astfel de cazuri. De asemenea, între 20 februarie și 20 martie, anul trecut, s-au înregistrat 20 de furturi din autovehicule, în timp ce în aceeași perioadă a anului în curs s-au înregistrat doar 12 astfel de cazuri.

La nivel național, nu doar furturile au scăzut, pe fondul pandemiei, ci și actele săvârșite cu violență. Aceasta, cel mai probabil, mai ales din cauza consumului redus de alcool, odată cu închiderea barurilor. De menționat este și faptul că de la instituirea stării de urgență, infractorii primesc pedepse mai mari, fiind aplicate sporuri de pedeapsă, în mod special în ceea ce privește furturile. Se pare astfel că, toate măsurile luate în contextul pandemiei au dus la aceste scăderi de infracțiuni. Vă reamintim că Ordonanța militară nr. 3 emisă de autorități a extins restricțiile de circulație în România, în condițiile stării de urgență. Conform acesteia, românii nu mai pot ieși din case nici pe timpul zilei, cu unele excepții, iar persoanele cu vârsta de peste 65 de ani pot părăsi locuințele doar între orele 11.00 și 13.00, de asemenea, cu excepții.

Starea de urgenţă a fost instituită pe teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile. Conform legilor în vigoare, situaţia de urgenţă este acel eveniment excepţional care, printre altele, prin amploare şi intensitate ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, iar pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri şi acţiuni urgente.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie