Cluj: județul cu peste 400 de mame adolescente, în 2019

România dă aproape un sfert (23%) din mamele minore ale Uniunii Europene, potrivit EUROSTAT. Cele mai recente date comunicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că dintre cele 199.720 de nașteri din 2019, 749 provin de la mame cu vârsta sub 15 ani și 17.933 de la mame cu vârsta între 15-19 ani – atenționează organizația Salvați Copiii România.

Potrivit datelor organizației, județele cu cele mai multe mame adolescente sunt: Mureș – 931; Dolj – 838; Brașov – 830; Iași – 733; Bacău – 722. La polul opus, județele cu cele mai puține mame adolescente sunt: Brăila – 248; Mehedinți – 234; Caraș-Severin – 209; Gorj – 190; Tulcea – 187. Județul Cluj se situează undeva la mijloc, cu 430 de mame adolescente.

Dintre cele  749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 720 se aflau la prima naștere, iar 29 la a doua naștere. Pe segmentul 15 – 19 ani, dintre cele 17.933, 13.291 se aflau la prima naștere, în vreme ce 3.851 se aflau la a doua naștere, 710 la a treia naștere, 70 la a patra naștere și 11 la cel de-al cincilea copil. Situația este cu atât mai critică, cu cât mai puțin de două procente dintre mamele adolescente spun că au interacționat cu serviciile publice de asistență socială, potrivit unei anchete sociologice realizate de Salvați Copiii România în 2020.

„Distanța mare față de cabinetele medicale și lipsa resurselor pentru a plăti transportul, precum și lipsa de informații cu privire la ce servicii medicale ar trebui accesate în timpul sarcinii împiedică multe adolescente însărcinate din zonele rurale defavorizate să meargă la medic și de multe ori acestea așteaptă până când situația se înrăutățește sau recurg la auto-medicație în timpul sarcinii. Aceste mame trebuie susținute suplimentar, astfel încât nici ele, nici nou-născuții să nu fie puși în situații de risc”, spune Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

În acest context, Salvați Copiii România, alături de Kimberly-Clark, derulează o amplă campanie de informare și educare a mamelor, la nivel național.

Până în prezent, au beneficiat de susținere 70.000 de mame din cele 74 de maternități din toată țara, incluse în campanie. Conform celor anunțate de organizație, în total, până la sfârșitul lunii martie, 100.000 de mame vor primi kit-uri suport cu produse și materiale informative pentru îngrijirea nou-născuților și vor beneficia de sesiuni de educație medicală cu privire la îngrijirea nou-născuților, combaterea depresiei postnatale și importanța îmbrățișărilor pentru dezvoltarea nou-născutului și sănătatea mamei după naștere.

„Credem cu tărie că o bună informare a viitorilor părinți poate face o diferență uriașă în dezvoltarea ulterioară a copiilor, iar crearea unor astfel de programe complexe, care să integreze componenta medicală, educațională, dar și psihologică, este esențială în acest sens. Ne bucurăm că prin intermediul acestui proiect, realizat în parteneriat cu Salvați Copiii, am reușit să venim în sprijinul mamelor și al nou-născuților din România și ne dorim ca pe viitor să atingem un număr cât mai mare de beneficiari”, declară reprezentanții Kimberly-Clark.

Din punct de vedere statistic, o femeie din opt este supusă riscului apariției depresiei postnatale (depresia postpartum), risc crescut în cazul mamelor adolescente. De asemeni, mai mult de 50% dintre femeile care dezvoltă o formă de depresie postnatală nu se prezintă la medic și nu primesc tratament de specialitate sau îndrumări despre ce metode trebuie urmate pentru ameliorarea simptomelor.

În cadrul campaniei de educare și informare derulate de Salvați Copiii, până la sfârșitul anului, 16.200 de mame vor avea acces în maternități la o metodă alternativă de informare medicală, prin intermediul videoclipurilor educative transmise cu ajutorul sistemelor de comunicare video ce sunt montate câte unul pe salon. Mai mult, mamele vor avea posibilitatea de a adresa întrebări specialiștilor cu privire la sănătatea și îngrijirea nou-născutului, dezvoltarea armonioasă a acestuia prin îmbrățișări și combaterea depresiei postpartum – precizează reprezentanții organizației.

Potrivit acestora, între spitalele care beneficiază de sisteme de comunicare video se află și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut