Cluj International Music Competition/Flaut & Clarinet 2023: Premii 2 pentru Tomas Celeste, Geukchan Lee și Federico Martinello

Nu ar trebui deloc să surprindă faptul că nu s-au acordat premiile 1 la cele două instrumente. Este dovada jurizărilor obiective și responsabile-președinte al celor două jurii Răzvan Poptean-, dar și a faptului că finaliștii au fost aproape la acelaș nivel valoric, a fost practic, decizia unanimă a juriilor. Să vedem laureații 2023 ai competiției internaționale organizată de Asociația Culturală Notes&Ties, cu final vineri, 14 iulie, pe scena de concert a Colegiului  Academic. Cei trei câștigători au fost acompaniați  de Orchestra Filarmonicii Transilvania, dirijor David Crescenzi.

Flaut

Câștigător al concursului este Tomas Pereira Celeste (Portugalia/Elveția); a început studiul flautului la vârsta de 7 ani, la Escola de Musica Oscar da Silva, profesor Rui Costa; în 2018, la 15 ani, devine student al Conservatorului din Porto; în prezent este student al Ecole de Musique de Geneve, Elveția; este laureatul mai multor premii naționale și internaționale, ajungând să amintesc premiul 1 la National Music competition ”Gilberta Paiva”, premiul 1 la National Competition ”Pacos Premium”, premiul 1 exaequo la Concursul internațional ”Domenico Cimarosa (Aversa, Italia), laureat al Concursului Jeunes Solistes (11 martie 2023), nu sunt singurele.

L-am ascultat în Concertul pentru flaut în sol major KV 313 de Mozart, știm bine, Mozart este o bună școală pentru tinerii interpreți și soliști, pot spune atât, vom mai auzi de el. În plus, o invitație pe scena Filarmonicii clujene în stagiunea următoare, ar fi binevenită.

Lorenzo Messina (Italia/Germania) și Marc Monfort Tena (Spania) au obținut premiile 3, în timp ce Laura Richard (Franța/Elveția) a fost laureata premiului 4.

Clarinet

Câștigători sunt Federico Martinello (Italia/Elveția) și Geukchan Lee (Coreea de Sud), pentru care, la finalul Concertului pentru clarinet în la major KV 622 de Mozart, pot spune doar atât: buni. Din partea mea, cu un plus pentru Geukchan Lee, un feeling aparte (mă refer la partea a doua a concertului, Adagio), dar și o virtuozitate impunătoare în Allegro. Ca părere personală, Lee ar fi meritat premiul 1 dar, desigur, este o părere personală doar.

Podiumul de premiere a fost completat de Wiktoria Grajewska (Polonia)/premiul 3, Yanchen Zhang (China; Premiul Special) și Cristian Ciolacu (Premiu Special acordat celui mai bun clarinetist român în concurs).

Demostene Sofron

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut