Climă: 2 miliarde de oameni ar putea fi expuşi la o căldură periculoasă până în 2100

Politicile care sunt implementate în prezent pentru a limita încălzirea climei de pe Terra vor expune mai mult de o cincime din omenire la călduri extreme şi potenţial mortale până la sfârşitul acestui secol, au avertizat oamenii de ştiinţă într-un studiu, informează AFP.
Temperatura de la suprafaţa Terrei este pe cale să crească cu 2,7 grade Celsius până în 2100 în raport cu era preindustrială, ceea ce ar împinge peste 2 miliarde de oameni – 22% din populaţia mondială din acel an – în afara zonei de confort climatic ce i-a permis omenirii să se dezvolte timp de milenii, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Sustainability.
India (600 de milioane), Nigeria (300 de milioane) şi Indonezia (100 de milioane) sunt ţările ce vor avea cel mai mare număr de persoane care s-ar putea confrunta cu o căldură mortală, potrivit acestui scenariu.
„Acest lucru ar reprezenta o remodelare profundă a zonelor locuibile de la suprafaţa planetei noastre şi asta ar putea să ducă la o reorganizare pe scală amplă a zonelor în care oamenii trăiesc”, a subliniat Tim Lenton, cercetător la Universitatea Exeter din Regatul Unit şi principalul autor al studiului.
Prin limitarea încălzirii cu +1,5 grade Celsius – obiectivul cel mai ambiţios al Acordului de la Paris din 2015 -, numărul de persoane expuse la astfel de riscuri s-ar reduce la mai puţin de o jumătate de miliard.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut