CJ Cluj a pierdut procesul internațional cu groapa de gunoi

Consiliul Judeţean Cluj a pierdut procesul de arbitraj derulat la Camera de Internațională de Comerț de la Paris cu asocierea condusă de societatea Atzwanger S.P.A. în disputa privind Centru de Management Integrat al Deşeurilor (CMID). Conform deciziei de arbitraj, Consiliul Județean Cluj va trebui să plătească pentru companie despăgubiri de 19.555.380,39 lei. Decizia de arbitraj a fost contestată de forul județean, însă și compania Atzwanger S.P.A a apelat la instanță din cauză că este nemulțumită de cele stabilite de arbitru.

La sfârşitul anului 2014, CJ Cluj a reziliat contractul cu Atzawanger pentru implementarea proiectului privind Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, invocând executarea unor lucrări neconforme, iar în ianuarie 2015 a depus o plângere penală împotriva firmelor care au executat lucrările la centru. Reprezentanţii companiei Atzwanger SPA au spus că motivele invocate de CJ Cluj pentru rezilierea contractului sunt neîntemeiate şi au făcut apel la Comisia de Adjudecare a Disputelor. În 2015, acest for s-a pronunţat în cazul litigiului şi a dat câştig de cauză companiei, arătând că rezilierea contractului s-a făcut în mod abuziv. În acest context, reprezentanţii CJ Cluj şi cei ai firmei Atzawanger au avut o întâlnire în data de 17 iunie 2015 pentru a găsi soluţii în vederea deblocării situaţiei. Conducerea CJ Cluj a cerut companiei să vină cu propuneri pertinente, astfel încât proiectul să poată fi dus la capăt. Se pare că firma nu a respectat cele stabilite în cadrul întâlnirii, ba chiar mai mult, aceasta a transmis un set de propuneri total inacceptabile pentru CJ Cluj.

Ulterior, în 2017, cei de la Atzwanger au formulat o cerere de arbitraj, astfel încât instituția a ajuns în fața Curții de Arbitraj Internațional de pe lângă Camera Internațională de Comerț Paris în scandalul Centrului de Deșeuri. Disputa s-a încheiat în această vară, arbitrul dispunând Consiliului Județean Cluj să plătească despăgubiri pentru Atzwanger SPA. CJ Cluj a atacat în instanță hotârârea arbitrală. Procesul se derulează la Curtea de Apel Cluj, termenul pentru pronunțarea hotărârii în acest caz fiind luni 22 noiembrie.

Costurile pentru CMID au crescut de trei ori și jumătate

Cu o valoare, de peste 110 milioane de lei, bani europeni, proiectul privind Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) a demarat în urmă cu nouă ani pe un teren situat în comuna Feleacu de lângă Cluj-Napoca, fiind gândit să rezolve problema deșeurilor din județul Cluj. Lucrările ar fi trebuit finalizate în 2014 însă au întârziat din cauza multiplelor probleme tehnice şi a disputelor cu contractorii.
Contractul a fost atribuit prin licitaţie asocierii dintre firmele SC Confort SA, Atzwanger SPA, SC Ladurner Impianti SRL, SC Vel Service SA. În acelaşi an, liderul asocierii, SC Confort SA, firmă din Timişoara, a intrat în insolvenţă, iar lider al asocierii a devenit firma Atzwanger. În 2014, CJ Cluj a reziliat contractul, invocând executarea unor lucrări neconforme. Ulterior, în urma unei noi proceduri de achiziție publică, a fost încheiat acordul contractual de proiectare și execuție a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Cluj între Județul Cluj și Asocierea S.C Kranz Eurocenter S.R.L. & Institutul de Studii și Proiectări Energetice– ISPE S.A.
Contractul a vizat proiectarea și execuția lucrărilor aferente: celula de depozitare și a zonei administrative aferente CMID; consolidarea zonei afectate de alunecări de teren la km 0+720 la CMID Cluj; zona tehnică compusă din Staţia de Tratare Mecano-Biologică şi Staţie de Sortare; drumului de acces la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj; lucrări pentru remedierea, continuarea şi terminarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor în jud. Cluj.
Prețul total al contractului a fost de 111.103.998,44 lei fără TVA.

În primăvara anului trecut s-a reușit finalizarea lucrărilor la noua celulă de depozitare.

Centrul realizat la Cluj este cel mai mare de acest tip din România, având o capacitate de depozitare de peste 1,5 milioane de metri cubi de deșeuri. Obiectivul vizează asigurarea depozitarea, în condiții ecologice, a deșeurilor menajere de pe teritoriul întregului județ. 

Din cauza multiplelor probleme tehnice şi a disputelor cu contractorii, costurile pentru realizarea acestui proiect au crescut considerabil, ajungând la 362.887.870,95 lei. Din această sumă 2.376.113,58 lei fără TVA reprezentă cofinanțarea proiectului asigurată de CJ Cluj, 116.429.565,34 lei-98% din valoarea eligibilă a proiectului, constituie finanțarea de la UE iar 208.781.031,02 lei (TVA inclus) reprezentă cheltuieli neeligibile ale proiectului ce vor fi asigurate de Consiliul Județean Cluj.

S.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut