Ciucă: PNL va susţine menţinerea cotei unice de impozitare

PNL va susţine menţinerea cotei unice de impozitare şi nu este de acord cu taxa de solidaritate, a anunţat, luni, preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă.

„Am decis că, în ceea ce priveşte fiscalitatea, Partidul Naţional Liberal va susţine menţinerea cotei unice de impozitare astfel încât să putem să asigurăm stabilitatea şi predictibilitatea mediului de afaceri”, a precizat Ciucă, după şedinţa Biroului Politic Naţional al Partidului Naţional Liberal.

Ciucă a adăugat că liberalii nu susţin taxa de solidaritate.

„De asemenea, nu vom susţine suprataxarea, pentru a putea în felul acesta să asigurăm protecţia locurilor de muncă şi, desigur, să putem să gestionăm astfel încât să nu crească preţurile la bunuri şi servicii. De asemenea, Partidul Naţional Liberal a decis, prin votul de astăzi, să putem să eliminăm o parte din excepţii în ce priveşte fiscalitatea, în conformitate cu Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a spus premierul.

Întrebat în legătură cu faptul că PSD susţine taxa de solidaritate, Ciucă a arătat că aceste lucruri se vor discuta în coaliţia de guvernare.

„În acest moment, eu am prezentat care au fost deciziile la nivelul Biroului Politic Naţional al Partidului Naţional Liberal. Ca atare, până când vom adopta ordonanţa de urgenţă, sigur că urmează să se discute în coaliţie şi finalizăm toate aceste dezbateri, ele concretizându-se în prima şedinţă de guvern, sigur nu cea de azi, cea de miercuri sau joi, în care vom adopta ordonanţa de urgenţă. Toate taxele, am spus un pic mai devreme, avem nevoie în situaţia economică în care ne găsim, în situaţia de criză cu toate efectele şi cu tot ceea ce înseamnă impact în viaţa de zi cu zi a fiecăruia dintre noi, ţinând cont de faptul că există această oportunitate ca o serie întreagă de afaceri să se relocheze şi ţinând cont de faptul că, pentru a putea să menţinem o economie stabilă şi echilibrată, avem nevoie de investiţii. Nu cred că este momentul în momentul de faţă să venim cu taxe şi impozite noi care tocmai să se îndrepte împotriva dorinţei de a investi şi de a continua să asigurăm baza necesară echilibrului economic”, a subliniat liderul PNL.

El a mai spus că taxa de solidaritate nu se regăseşte în programul de guvernare.

Legat de creşterea de la 5% la 8% a impozitului pe dividende, Ciucă a menţionat că urmează să fie luată această decizie.

„Urmează ca în ordonanţa de urgenţă şi împreună cu Ministerul de Finanţe să luăm şi această decizie”, a mai precizat premierul.

Liderul PNL a afirmat că sunt luate în calcul şi eliminarea facilităţilor fiscale pentru băuturile carbogazoase şi creşterea impozitului pentru jocurile de noroc.

„Ne gândim la eliminarea facilităţilor fiscale pentru băuturile carbogazoase pe bază de zahăr şi, de asemenea, ne gândim la creşterea impozitului la jocurile de noroc. Desigur, sunt o serie întreagă de alte elemente care urmează să fie stabilite de către tehnicienii Ministerului de Finanţe”, a explicat premierul. 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut