Cîţu: Inevitabil, vom intra în procedura de deficit excesiv

România va intra în procedura de deficit excesiv, acest lucru nu poate fi evitat şi cel mai devreme se poate întâmpla în martie, a declarat ministrul demis al Finanţelor, Florin Cîţu.

„(…) România va intra în procedura de deficit excesiv. Încă un cadou lăsat României de cei de la PSD: procedura de deficit excesiv. Nu putem să evităm acest lucru, dar ce putem noi să facem este să ne asigurăm că venim cât mai repede cu deficitul pe ESA sub 3%. Am arătat deja acest lucru în strategia fiscal-bugetară. Ne întoarcem sub 3% în 2022, pentru că este cel mai rapid, dar în acelaşi timp nu vrem să influenţăm negativ economia”, a spus Cîţu, citat de Agerpres.
El a subliniat că există o comunicare cu Comisia Europeană (CE) pe acest subiect, iar decizia când va fi demarată procedura depinde de CE. „Vom vedea când vor lua această decizie. (…) Cel mai devreme este în martie, dar poate să fie şi în mai, depinde de Comisia Europeană”, a explicat Cîţu.
Execuţia bugetului general consolidat pe 2019 s-a încheiat cu un deficit de 48,3 miliarde lei (4,6% din PIB), conform Ministerului Finanţelor Publice. Execuţia bugetară indică o majorare a deficitului bugetar cu 1,8% din PIB faţă de nivelul de 2,8% din PIB înregistrat în 2018.
Strategia fiscal bugetară, publicată in decembrie 2019, menţionează că planificarea bugetară pe 2020 şi estimările pentru 2021-2022 stabilesc deficitul bugetar în 2020 la 3,58% din PIB, urmând ca acesta să ajungă în 2022 la 2,77% din PIB, ceea ce reprezintă o reducere cu 0,81% faţă de 2020, încadrându-se în 2022 în prevederile regulamentelor europene.

Ce implică procedura de deficit excesiv

Procedura de deficit excesiv este reglementată de art. 126 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Țările din UE trebuie să îndeplinească două criterii: * deficitul bugetar nu poate depăși 3 % din PIB * datoria publică (a guvernului și a agențiilor publice) nu poate depăși 60% din PIB.

Anual, în aprilie, țările transmit Comisiei și Consiliului programe de convergență, care trebuie să includă obiectivul bugetar pe termen mediu al țării, precum și informații privind modul în care va fi realizat. Programele sunt examinate de Comisie. Dacă nu sunt întrunite criteriile, Consiliul inițiază o procedură, care impune țării în cauză să prezinte măsurile și politicile corective pe care le va aplica, precum și termenele de realizare ale acestora. Aceste măsuri ar putea viza, spre exemplu, reducerea cheltuielilor bugetare. De asemenea, există și riscul aplicării unor sancțiuni, cum ar fi amenzi pentru ţăra respectivă.

Articole din aceeasi categorie