Cinematograful Mărăști va fi reamenajat

Anunțul a fost făcut chiar de către primarul Emil Boc, care dorește ca Cinematograful Mărăști să devină un centru de cartier modern, verde. Un punct cultural plăcut și frecventat de clujeni, acest cinematograf va fi reamenajat la rigorile actuale ale unui spațiu public. Cinematograful Mărăști a fost construit înainte de 1989 în aceeași perioadă în care s-a dezvoltat și cartierul cu același nume. În prezent acesta se află în administrația Primăriei Cluj-Napoca.

Ideea de a transforma terasa cinematografului și amfiteatrul adiacent în zone verzi, multifuncționale, va integra mult mai bine întregul areal în viața comunității clujene. Scopul intervenției este integrarea elementelor exterioare într-un ansamblu prielnic pentru relaxare. Concret, obiectivul investiției constă în lucrări de amenajare a acoperișului cu destinație de acoperiș verde și a amfiteatrului ca element întregitor al zonei multifuncționale. Prin aceste lucrări, se vor diversifica practic activitățile pe care Centrul de Cultură Urbană le poate oferi locuitorilor din cartierul Mărăști. Amenajarea va atrage nu doar iubitorii cinematografiei, ci și persoane și organizații care doresc să desfășoare diverse activități sociale, culturale sau recreative în aer liber. Sala Cinematografului Mărăşti are o capacitate de aproximativ 200 de locuri. Este primul cinematograf gratuit din oraș și din Romania. Cinema Mărăști a fost închis o perioadă de timp și redeschis în 2011. Imobilul a fost recompartimentat la vremea respectivă, astfel încât să aibă mai multe destinații. Primăria a transformat sala mică a cinematografului într-un club al pensionarilor, iar la etaj a amenajat un dispecerat al Poliției Locale.

Sala mare a cinematografului a fost modernizată, fiind destinată cinefililor, aproximativ 200 de locuri fiind amenajate pentru aceștia. Au fost refăcute instalațiile electrice, sanitare, de încălzire, a fost realizat grup sanitar, au fost realizate deschideri de goluri, în vederea realizării la sala mică a unui iluminat adecvat pentru clubul pensionarilor, recompartimentări, igienizări, zugrăveli. Reamenajarea cinematografului a demarat la începutul lunii noiembrie 2010. Au fost achiziționate 2 videoproiectoare de tip PANASONIC DLP, iar ecranul este de tip SILVER 3D de dimensiuni 7,2 X 4 metri. Cluj-Napoca are probabil cele mai multe cinematografe din Transilvania și se află pe locul doi, ca număr, după București. Cinematograful a ajuns în Cluj în anul 1906. Prima proiecție, care a durat aproximativ 10 minute, a înfățișat un tren care venea spre spectatori, bulevarde pline de trecători şi alte imagini din viața de zi cu zi ce fascinau prin „realitatea” izbitoare care până atunci nu mai fusese surprinsă cu atâta fidelitate. Cele mai vechi cinematografe din Cluj-Napoca datează de la începutul secolului XX. Unele dintre ele încă și-au păstrat utilizarea inițială, altele s-au transformat în spații culturale. Aici funcționează deopotrivă cinematografe vechi, cum ar fi de exemplu Florin Piersic (fostul Republica) și Victoria, dar și multiplexurile Cinema City, amplasate în cele două centre comerciale ale orașului. De asemenea, ocazional, filme rulează și la Cinema Arta, Cinema Mărăști și Cinema Favorit și în curs de renovare se află și Cinema Dacia din cartierul Mănăștur. Cinematograful Favorit, din incinta Palatului Urania, este cel mai vechi cinematograf din oraș și unul dintre cele mai vechi din Transilvania.

Cinematograful a fost construit odată cu palatul, în anul 1910 și aici au rulat primele filme mute, în vremurile celui de-al Doilea Război Mondial. În prezent, cinematograful este utilizat ca spaţiu cultural în care se organizează atât proiecții de cinema, cât și diverse evenimente precum concerte de muzică clasică sau comercială, diverse expoziții sau piese de teatru.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut