Cinematografia românească la Casa del Cinema din Roma

Zilele Filmului Românesc 2023 aduc cinematografia românească în centrul atenției la Casa del Cinema din Roma. Evenimentul, organizat în perioada 7-9 iulie 2023, este rezultatul eforturilor Ambasadei României în Republica Italiană, Asociației Dacin Sara din București, Centrului Național al Cinematografiei din București, Accademiei di Romania in Roma și ProEvent – Roma, în parteneriat cu Casa del Cinema – Roma, Biblioteca Europea – Roma și Digital World Printing – Roma, având patronajul Primăriei Romei – Departamentul de Cultură.

Ceremonia de deschidere a Zilelor Filmului Românesc va avea loc vineri, 7 iulie 2023, ora 18:30, la Casa del Cinema din Roma (Largo Marcello Mastroianni 1). La acest eveniment prestigios vor fi prezenți E.S. Federico MOLLICONE, președintele Comisiei de Cultură, Știință și Educație a Camerei Deputaților, E.S. Gabriela DANCĂU, ambasadorul României în Republica Italiană, Malta și San Marino, și Bogdan FICEAC, manager general – Asociația Dacin Sara din București.

Un moment special al serii va fi conferința susținută de criticul și istoricul de film prof. univ. dr. Manuela CERNAT, care va vorbi despre impactul vedetelor italiene pe ecranele românești și viceversa. Începând cu ora 19:00, va avea loc proiecția filmului „LUCA” în prezența regizorului, Horațiu Mălăele. „LUCA” e un thriller psihologic care urmărește povestea unui imigrant român în New York care devine martor protejat pentru o crimă și se ascunde în România sub o nouă identitate.

Pe lângă filmul „Luca”, vor mai fi proiectate următoarele filme:

„MIRACOL” (regizat de Bogdan Aperti), în care e vorba despre o călugăriță care părăsește mănăstirea pentru a rezolva o problemă urgentă și are o serie de întâlniri surprinzătoare în timpul călătoriei sale.

„SCARA” (regizat de Vlad Păunescu), care spune povestea lui Andrei, un tânăr inadaptat social care devine actor și se confruntă cu evenimente brutale din istoria recentă a țării, din perioada comunistă.

 „BALAUR” (regizat de Octav Chelaru), spune povestea unei profesoare de religie, Ecaterina, care se implică într-o relație periculoasă cu un elev și se confruntă cu o criză de credință.

Și nu în ultimul rând, „LA GOMERA”(regizat de Corneliu Porumboiu), care are în centrul atenției un inspector de poliție din București implicat într-un jaf, care se află într-un joc de putere și trădare în timpul unei călătorii pe o insulă, unde se folosește un limbaj secret bazat pe fluierături.

Mara A. MUNTEAN

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut