Cinéma, mon amour

În perioada 17-19 martie, Festivalul Filmului Francez în România revine la Cluj-Napoca pentru ce a de-a 27-a ediție. Tematica din acest an este „Cinéma, mon amour / Cinema-ul, dragostea mea”, astfel manifestarea își afirmă o dată în plus sprijinul pentru cinematografele din țară, aflate într-o situație dificilă.

Pentru a marca cei 30 de ani de când România este membru al Organizației Internaționale a Francofoniei, festivalul include în premieră secțiunea 𝗣𝗲́𝗽𝗶𝘁𝗲𝘀 𝗳𝗿𝗮𝗻𝗰𝗼𝗽𝗵𝗼𝗻𝗲𝘀, o selecție de filme prezentate la cele mai importante festivaluri internaționale.

Secțiunea 𝗣𝗮𝗻𝗼𝗿𝗮𝗺𝗮, secțiunea emblematică a festivalului, prezintă 10 filme ce au înregistrat un succes deosebit în rândul publicului și al criticilor din Franța, în 2023. Printre ele se numără comedia polițistă 𝘓𝘪𝘯𝘯𝘰𝘤𝘦𝘯𝘵 de Louis Garrel, care deschide oficial festivalul la Cluj-Napoca, vineri 17 martie, de la ora 19.30, după ce a fost prezentat în afara competiției la Festivalul de la Cannes 2022 sau 𝘚𝘢𝘪𝘯𝘵 𝘖𝘮𝘦𝘳 de Alice Diop, „Leul de Argint” la Festivalul de la Veneția 2022, o peliculă foarte apreciată de critica internațională de film.

Două filme din acestă secțiune se văd la cinema Arta din Cluj și anume 𝘓𝘢 𝘭𝘪𝘨𝘯𝘦 𝘥𝘦 𝘜𝘳𝘴𝘶𝘭𝘢 𝘔𝘦𝘪𝘦𝘳, o producție franco-elvețiană selectată la Berlinale 2022, care spune povestea unei familii disfuncționale și filmul tulburător 𝘋𝘢𝘭𝘷𝘢 al regizoarei belgiene Emmanuelle Nicot distins cu premiul FIPRESCI Semaine de la critique la Cannes 2022.

𝗖𝗼𝗺𝗽𝗲𝘁𝗶𝘁̗𝗶𝗮 𝘁𝗶𝗻𝗲𝗿𝗲𝗹𝗼𝗿 𝘁𝗮𝗹𝗲𝗻𝘁𝗲 – 𝗹𝘂𝗻𝗴𝗺𝗲𝘁𝗿𝗮𝗷 pune în valoare, ca în fiecare an, filme de debut ale unor tineri regizori. Acestea intră în cursa pentru Premiul publicului: o bursă de 1000 euro oferită de Institutul Francez din România. Printre lungmetrajele prezentate se numără 𝘔𝘰𝘶𝘳𝘪𝘳 𝘢̀ 𝘐𝘣𝘪𝘻𝘢 de Anton Balekdjian, Mattéo Eustachon și Léo Couture, un film subtil și emoționant despre prietenie, și 𝘈𝘴𝘵𝘳𝘢𝘬𝘢𝘯 de David Depesseville. Acesta din urmă a făcut parte din competiția Festivalul de la Locarno, în 2022, și este o explorare a copilăriei într-un ton naturalist și oniric.

Trei filme dedicate publicului tânăr sunt incluse în programul festivalului la Cluj-Napoca, iar clasele de elevi sunt invitate vineri, 17 martie, ora 12, la cinema Victoria, la proiecția filmului 𝘓𝘢 𝘱𝘦𝘵𝘪𝘵𝘦 𝘣𝘢𝘯𝘥𝘦 de Pierre Salvadori, urmată de o discuție cu Daniel Iftene, lector la Facultatea de Teatru și Film, UBB.

Festivalul filmului francez este organizat de Institutul Francez din România și se desfășoară în perioada 15–26 martie în București și alte 12 orașe din țară: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut