„Cine uită, nu merită!” | Marș în memoria victimelor atrocităților horthyste

Victimele atrocităților horthyste din toamna anului 1940 vor fi comemorate duminică la Cluj-Napoca în cadrul unui marș organizat de Asociația „Calea Neamului” și ,,Societatea Avram Iancu din România”. În urma Diktatului de la Viena din 30 august 1940, românii din Transilvania au avut foarte mult de suferit din cauza regimului horthyst. Sute de persoane au fost omorâte pentru simplul fapt că vorbeau limba română. Rănile de atunci continuă să sângereze şi acum.

 

Evenimentul intitulat „Marșul românilor va începe la ora 12, de la Biserica Ortodoxă din Deal (str. Bisericii Ortodoxe), după care participanții se vor deplasa în Piața „Avram Iancu unde, începând cu ora 14, va avea loc adunarea publică omagială întru cinstirea memoriei victimelor și luptătorilor împotriva Diktatului de la Viena, impus României în 30 august 1940.

La eveniment vor participa reprezentanți ai românilor refugiați, expulzați și deportați în urma Diktatului din 1940, ai mediului academic clujean, asociatiilor ,,Comunitatea Identitară România” condusă de Codrin Goia precum si ,,Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, avându-l ca președinte pe Dan Ciprian Grăjdeanu.

Veniți cu o floare și o lumânare pentru a ne exprima compasiunea pentru victimele nevinovate ale odiosului Diktat si recunostinta pentru martirii care s-au împotrivit cu prețul vieții, să ne rugăm și să-i pomenim prin cântec și cuvânt pe sutele de mii de români persecutați și prigoniți în acea perioada de tragică amintire.

După manifestările de la Cluj-Napoca, participanții vor porni spre Turda, unde vom protesta din nou, împotriva intenției Primăriei Turda de a muta Statuia Eroului Național Avram Iancu din piata centrala a orașului. Suntem hotărîti să apelăm la toate mijloacele legale pentru a bloca mutarea statuii lui Avram Iancu din piața centrala a orașului, și de a-i aduce cuvenita cinstire pentru lupta și jertfa sa, la implinirea a 150 de ani de la moartea sa.

Cele două acțiuni, de la Cluj-Napoca și Turda sunt legate de o logică și năzuința firească, de a păstra la locul cuvenit, de cinste, fiecare luptă si jertfă ce a reiterat de-a lungul Istoriei un adevăr incontestabil: ,,Ceva există etern: Transilvania, pământ românesc!”, a transmis președintele Societății „Avram Iancu” din România, Tiberiu Groza.

În urma Diktatului de la Viena, cu sprijinul Germaniei și Italiei, Ungariei i-au revenit 43.492 km pătrați din teritoriul românesc (jumătate din Transilvania), au fost omorâți 919 români doar în primul an după Diktat și au fost făcute aproximativ 20.000 de arestări de către horthyști, iar aproape 250.000 de români din Nordul Transilvaniei au fost expulzați de ocupanți ori s-au refugiat în teritoriul românesc liber. Alți 250.000 de români, care la acea dată se aflau în alte părți ale țării, din diverse motive (călătorii, vizite, afaceri, studii etc), dar aveau familiile și bunurile în Transilvania de Nord, au fost în imposibilitatea întoarcerii la domiciliile lor din teritoriul ocupat. Au fost desființate școlile românești, iar 13 biserici ortodoxe au fost rase din temelii.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut