Cine nu vrea pace în Ardeal?!

Interesați de candidații pentru alegerile prezidențiale reluate și de deciziile Biroului Electoral Central și ale Curții Constituționale cu privire la cetățenii care pot intra în cursa pentru Cotroceni și cei care nu au acest drept, majoritatea românilor și în special politicienii au neglijat evenimentele organizate în România, în special în zona Transilvaniei, cu ocazia zilei de 15 martie când maghiarii sărbătoresc începutul Revoluţiei din 1848.

În aceeași zi, 15 martie 1848, la Pojon (Bratislava), s-a întrunit o Dietă care materializa punctul 12 al Proclamației („Fiatal Magyarország”): „Unirea”. Adică unirea cu Transilvania, ceea ce a dus la o îndelungă perioadă de calvar pentru românii de aici. Și în acest an deși din partea oficialilor de la București au fost transmise mesaje care au stat sub semnul respectului, cooperării și solidarității, unii reprezentanți ai UDMR nu s-au sfiit să profite de situație pentru a lansa provocări și minciuni specifice propagandei hungariste care nu a încetat niciun moment din 1918 și până acum. Astfel, unul dintre membrii de bază ai UDMR, Antal Arpad, primar la Sfântul Gheorghe a venit cu un mesaj de-a dreptul șocant.

El a spus că ce se întâmplă în prezent în Transilvania nu se poate numi pace. „Simțim pericolul, trăim zilnic consecințele și vedem clar conturarea unei noi ordini mondiale. Ceea ce trăim acum în Transilvania nu este război, dar nici pace nu putem numi. Istoria ne oferă numeroase lecții: a fost haos în 1848, a fost haos în 1990, și este haos și astăzi. (…) Sunt unii care cred că trebuie să ne mulțumim cu ceea ce avem (…) Nu… Eu cred că avem o misiune, că Sfântu Gheorghe are o misiune, că trebuie să ne ridicăm în fața furtunii dacă este nevoie, pentru că puterea poporului maghiar stă în faptul că, și în vremuri grele, rămâne loial libertății. (…) În trecut s-au luat multe decizii peste capetele noastre și încă se iau și astăzi, fără ca noi să le putem schimba. Totuși, există un lucru asupra căruia nimeni nu poate avea influență: dragostea noastră profundă pentru pământul natal, loialitatea care ne definește’, a spus primarul Antal Arpad.

Nu este prima dată când primarul din Sfântul Gheorghe face declarații menite să provoace tensiuni și să influențeze spiritele. Îmi amintesc că în 2014, edilul UDMR a fost vizat de o anchetă a DIICOT după ce a declarat de la tribuna Consiliului Reprezentanților unionali că dacă „maghiarii nu vor fi lăsați în pace”, atunci în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat în martie 1990 la Târgu Mureş.

Acest tip de declarații făcute de lideri ai maghiarilor nu sunt întâmplătoare. Se înscriu într-o strategie foarte bine gândită încă din 1989 prin care se încearcă să se arate că situația maghiarilor din Transilvania nu este deloc bună și că aceștia că aceștia sunt expuși unui conflictul interetnic. Practic se încearcă denaturarea realității din această zonă a Transilvaniei pentru a se crea în mod artificial argumente care să justifice instituirea unui așa zis „protectorat” în partea Ungariei sau a organismelor internaționale. De altfel, dacă vă amintiți, în urmă cu ceva ani, ultranaționalistul Laszlo Tokes, în timpul taberei neoiredentiste de la Tușnad din Harghita, i-a cerut lui Orban Viktor ca Ungaria să ofere protectorat maghiarilor din Transilvania.

Ce m-a frapat pe mine după discursul lui Antal Arpad a fost faptul că nu am văzut nicio reacție din partea liderilor politici români și nici ai șefilor din UDMR care să condamne gestul provocator și mincinos al primarului din Sfântul Gheorghe. Or, lipsa de atitudine față de astfel de „obrăznicii” nu va face decât să îi încurajeze pe şovinii antiromâni, antitrianoniştii, şi pe extremiştii maghiari să-și intensifice acțiunile de prezentare deformată a realității din zonele din România cu comunități etnice.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut