Cîmpeanu: Testele de salivă – săptămâna viitoare în școli

Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat, luni, că testele pe bază de salivă pentru depistarea COVID-19 vor ajunge săptămâna viitoare în școli, menționând că a solicitat Ministerului Sănătății elaborarea unei proceduri privind administrarea acestor teste, astfel încât profesorii să beneficieze de un instructaj minim pentru a sprijini elevii în acest sens.

„Săptămâna viitoare, am primit asigurări de la Oficiul Național de Achiziții Centralizate, vor fi teste pe bază de salivă în școli. Astăzi se semnează contractele subsecvente pentru primul lot, mâine se semnează contractele subsecvente pentru locurile 2 și 3, apoi este necesară o perioadă legală de depunere a scrisorilor de garanție și o perioadă de livrare. Apoi, Departamentul pentru Situații de Urgență ne-a asigurat că, în maxim 24 de ore, cu ajutorul direcțiilor de sănătate publică și cu sprijinul inspectoratelor școlare județene toate testele pe bază de salivă vor ajunge în școli săptămâna viitoare, nu știu dacă în prima parte sau a doua parte a săptămânii”, a precizat Cîmpeanu, la Digi24, scrie AGERPRES.

El a adăugat că este esențială elaborarea, din partea Ministerului Sănătății, a unei proceduri de administrare a acestor teste.

„Am solicitat oficial sprijin în elaborarea unei proceduri care să ajungă în această săptămână în școli, pentru ca profesorii să beneficieze de un minim de instructaj ca să poată sprijini, supraveghea minorii pe parcursul administrării acestor teste. Regulile de administrare țin strict de domeniul sanitar, tocmai de aceea am cerut sprijin pentru a avea aceste proceduri în școli înainte de a veni testele”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut