Cîinii-terapeuţi sau „Keep calm with dogs”

Echipa-ciiniBailey, Bes şi Dersou sînt trei cîini de terapie ai asociaţiei Dog Assist, care îi vor ajuta pe studenţii clujeni să îşi reducă nivelul de stres asociat cu examenele din sesiune, în cadrul proiectului „Keep calm with dogs” ce va fi lansat joi, 23 ianuarie, de Universitatea Babeş-Bolyai, în colaborare cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Asociaţia Dog Assist (Cluj-Napoca) şi Institutul de Cercetare a Interacţiunii Om-Animal.

„Nu noi sîntem cei care au inventat roata. Proiecte de acest gen, în alte ţări se fac de mulţi ani. Studiile au demonstrat George-Mosoiacă o jumătate de oră de interacţiune cu un cîine te ajută să ai o stare mai bună, să fii mai pozitiv. Noi vom propune studenţilor un anumit număr de activităţi şi, în funcţie de dorinţa lor, vom organiza aceste activităţi într-un cadru anume amenajat pentru asta. Acolo însă va fi vorba de activităţi asistate de animale şi nu de terapie. Scopul nostru este doar de a-i relaxa pe studenţi, într-o perioadă care, ştim cu toţii, este extrem de stresantă” – a declarat, pentru Făclia, preşedintele Asociaţiei Dog Assist, George Mosoia.

Potrivit acestuia, pe lîngă cei trei cîini atestaţi, deja vedete, vor mai participa la proiect încă alţi aproximativ zece, care acum sînt pregătiţi împreună cu conducătorii canini.

Asociaţia Dog Assist este o organizaţie nonguvernamentală, înfiinţată în 2013 de o echipă de entuziaşti, cu scopul de a oferi terapie asistată de animale la nivel profesionist. Echipa Dog Assist este una multidisciplinară, formată din psihologi clinicieni, dresor, conducător canin şi cîini de terapie atestaţi.

Terapia asistată de animale este „o terapie complementară, care se pliază pe terapiile standard, şi care foloseşte, ca parte a procesului terapeutic, un animal care a fost în prealabil evaluat, pregătit şi certificat, cu rolul de a facilita relaţia dintre beneficiar şi terapeut”. Terapia asistată de animale este furnizată prin intermediul unui specialist, care Ciine-terapie-1lucrează împreună cu animalul, în cadrul procesului de terapie, în vedea atingerii unor scopuri individuale.

Cîinele de terapie este, potrivit lui Mosoia, „un cîine extrem de docil, prietenos, echilibrat, indiferent de situaţie, un cîine dornic mereu de interacţiune umană, foarte tolerant faţă de stimuli puternici, energic, dar uşor de controlat, inteligent, educat, fără probleme de comportament şi total lipsit de agresivitate”. Înainte de a primi atestarea, cîinii trec printr-o evaluare, în cadrul căreia li se observă comportamentul în diferite situaţii. Sînt aleşi cîinii cei mai echilibraţi, care apoi trec printr-un program de dresaj de obedienţă, fiind învăţaţi să execute comenzile de bază, necesare pentru un control adecvat în cadrul şedinţelor de terapie. Urmează examenul de atestare, în cadrul căruia se observă atît gradul de obedienţă faţă de conducător, cît şi reacţiile la diferiţi stimuli puternici (olfactivi, acustici, tactili, vizuali), depunctîndu-se manifestările de teamă, anxietate sau Baileyagresivitate la contactul cu oricare dintre respectivii stimuli. În cadrul atestării sînt create situaţii similare cu cele din realitate, iar cîinii atestaţi ca şi cîini de terapie „oferă certitudinea unei interacţiuni pozitive cu orice persoană umană, în orice ambianţă înconjurătoare, fără a exista cel mai mic risc de rănire sau stresare atît pentru om cît şi pentru cîine”.

Cei trei cîini atestaţi ai asociaţiei clujene, Bailey (beagle), Bes (labrador) şi Dersou (labrador), şi-au dovedit deja eficienţa în terapii asistate de animale, în cadrul unor proiecte derulate pentru copii cu autism, persoane cu sindrom Down sau chiar pentru… alcoolici.

Bailey este o femelă din rasa beagle, pe care mulţi au cunoscut-o prima dată la emisiunea «Românii au talent». Este o fire sensibilă, dar hotărîtă, ştie foarte, foarte multe trucuri şi e foarte drăgăstoasă, se lipeşte imediat de fiecare dintre beneficiarii terapiei. Bailey are mai multe niveluri de dresaj de obedienţă, fiind totodată practicanta unui sport numit «dog dancing», în care se realizează o Dersoulegătură între o piesă muzicală şi diferitele trucuri pe care cîinele le cunoaşte. Dersou este un mascul din rasa labrador, negru, în vîrstă de 7 ani şi jumătate, care are şi el o oarecare… deficienţă, în sensul că este hiperactiv, iar asta pe noi ne ajută foarte, foarte mult, pentru că lucrăm cu el în special pe cazuri de depresie. Este un cîine foarte prietenos, foarte vesel, care creează bună dispoziţie încă de la prima pendulare a cozii. Este un cîine inteligent, stabil, foarte atent şi receptiv. Dersou a parcurs şi el Besmai multe niveluri ale dresajului de obedienţă, incluzînd aici şi refuzul de hrană. Apoi, este Bes, tot un mascul din rasa labrador retriever, în vîrstă de 2 ani şi jumătate, care este fiul lui Dersou. D-na prof. Alina Rusu îi spune „cîinele ZEN” deoarece este un cîine foarte concentrat, foarte ascultător, care aşteaptă tot timpul noi comenzi. E un cîine… tocilar. Este simpatic, prietenos, tandru, răbdător, respectuos, uşor de controlat chiar şi de către copii sau adulţi cu dificultăţi. Pe lîngă dresajul de bază, Bes a învăţat şi diverse trucuri utile, pe care le folosim în terapie sau în activităţile asistate de animale” – spune preşedintele Asociaţiei Dog Assist, George Mosoia.

Potrivit acestuia, Bayley, Dersou şi Bes au fost folosiţi cu succes în terapii cu persoane cu tulburări de spectru autist, ADHD, depresie, persoane cu sindrom Down, nevăzători, bolnavi psihic.

„Sîntem mîndri că sîntem prima asociaţie care poate să intre, legal, într-un spital, cu cîinii, pentru că am trecut de Comisia de etică şi avem un plan de intervenţie precis, la Clinica de Psihiatrie din Cluj. Mulţumim d-nei prof. univ. dr. Micluţia, care ne-a susţinut foarte mult activitatea” – a mai declarat Mosoia, referindu-se aici la un proiect comun al Universităţii „Babeş-Bolyai”, USAMV, UMF „Iuliu-Hatieganu” şi Institutul de Cercetarea Interacţiunii Om Animal, aflat în derulare, la Clinica de Psihiatrie.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie