Cifrele sparg mitul legat de rolul de „mare contributor” al Ardealului la PIB

Întrebarea „De ce să plătească un moldovean transportul public din București?” lansată de ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu readuce în discuție teme preferate în general de cercuri separatiste și autonomiste privind potențialul de dezvoltare a unor zone ale României și contribuția acestora la buget. Datele de la Institutul Național de Statistică spun însă totul despre zonele care contribuie cel mai mult la bugetul de stat și cine reprezintă cu adevărat forța economică a țării.

Conform datelor INS, Regiunea București-Ilfov a generat în anul 2019 nu mai puțin de 27,63 la sută din Produsul Intern Brut al României, ceea ce înseamnă mai mult de un sfert. Economia acestei regiuni a fost mai mult decât dublu Regiunii Nord-Vest și mai mare decât a Regiunii Nord-Vest și Regiunii Centru la un loc.

Contribuția Regiunilor României la PIB a fost următoarea: Regiunea de Nord-Vest-12,27; Regiunea de Vest-9,48 la sută; Regiunea Centru-11,26; regiunea Sud-Vest Oltenia-7,72; Regiunea Sud-Est-9,84; Regiunea de Nord-Est-10,35 și Regiunea Sud-Vest Muntenia-11,45. După cum se vede, regiunea despre care unii spun că ar fi cea mia săracă, cea din nord-est în care sunt cuprinse județele Botoșani, Iași și Vaslui se situează pe locul patru la capitolul contribuție la PIB, peste Regiunea de Vest ce cuprinde și Banatul, dar și peste Regiunea de Sud-Vest și Regiunea Sud-Est. Doar Bucureștiul, fără județul Ilfov, a generat în 2021 24,3% din Produsul Intern Brut al României (PIB). Capitala este urmată de Cluj cu o contribuție de 5,2 la sută și de Timiș cu 4,7 la sută. Urmează Constanța cu 4 la sută și Prahova cu 3,8 la sută. Datele mai arată că două dintre județele din Regiunea de Nord-Vest se numără prinrte cele mai sărace din România. Este vorba de Sălaj cu o contribuție de 0,9 la sută și Bistrița-Năsăud cu 1 la sută. Cel mai sărac județ este Covasna cu o contribuție de 0,7 la sută din PIB. Clasamentul celor mai sărace județe continuă cu Tulcea, Călărași, Giurgiu, Mehedinți, Ialomița, Vaslui, Teleorman, Botoșani, Vrancea și Brăila.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut