Chiria lunară a unui chioșc de presă din centrul Clujului, cât a unui apartament cu trei camere

La Cluj-Napoca, prețul închirierii unui chioșc de presă deținut de primărie în zona centrală este cât al unui apartament cu trei camere.

Municipalitatea scoate la licitație închirierea a trei chioșcuri de presă de pe Bulevardul Eroilor (zona înspre Teatrul Național), după ce o bună bucată de vreme acestea au rămas închise. Conform caietului de sarcini, prețul de la care va porni licitația pentru închirierea chioșcurilor este de 1783 lei/lună.

Totodată, primăria a demarat procedurile de atribuire prin licitație publică și pentru un chioșc din Piața Unirii – zona pietonală – latura de vest. În acest caz, valoarea minimă ce poate fi ofertată este 2.559 lei pe lună.

Caietul de sarcini mai prevede că ofertantul va trebuie să prezinte dovada că va avea acces la disponibilități bănești, resurse reale negrevate de datorii sau linii de credit pentru 4 luni de derulare a contractului în valoare egală cu cuantumul a 4 chirii raportate.

Celebrele chioșcuri de lux cu suprafață de 7,35 mp de pe Bulevardul Eroilor au fost amenajate în urmă cu aproximativ 10 ani, fiecare costând aproximativ 30.000 de euro. Inițial, acestea au fost gândite pentru comercializarea de ziare și carte, însă cum difuzorii de presă nu și-au permis să ofere prețul propus de primăriei pentru a fi închiriate, s-a decis ca în aceste spații să poată fi comercializate și alte produse precum flori și produse alimentare.

La Cluj-Napoca, presa scrisă se confruntă cu probleme extrem de grave din cauza lipsei punctelor de difuzare. Distribuitorii de ziare și reviste atrag atenția că există riscul ca peste câteva luni în Cluj-Napoca să nu mai funcționeze niciun punct de distribuție a presei pe domeniul public. Și asta din cauză că prețul de chirie la chioșcurile deținute de primăriei este total inaccesibil iar gheretele pe care ei le dețin în proprietate nu mai sunt acceptate pe domeniul public.

În 2004, când Emil Boc a obținut primul mandat de primar, la Cluj-Napoca funcționau cam 200 de chioșcuri de ziare. În prezent, în tot orașul mai funcționează 22 de astfel de puncte de difuzare a presei, care acoperă foarte greu solicitările clujenilor.

Difuzorii de presă susțin că recent au fost notificați de municipalitatea clujeană ca în 120 de zile să-și desființeze toate chioșcurile de pe domeniul public.

Mai mult, reprezentanții firmelor care administrează chioșcurile de presă spun că au fost acționați în judecată pentru a plăti sume exorbitante cu titlul de chirie, deși municipalitatea a refuzat de aproape zece ani să încheie noi contracte pentru spațiul de pe domeniul public pe care-l ocupă punctele de difuzare a presei. Totodată, oamenii se mai plâng că periodic sunt amendați de poliția locală pentru că nu au autorizație pentru chioșcuri.

Recent, primarul Emil Boc dădea asigurări că va încerca să găsească o soluție pentru ca punctele de difuzare a presei de pe domeniul public să poată funcționa în continuare, astfel încât consumatorii de presă tipărită să aibă acces la informație.

„Vom studia problema cu domnul Tarcea și vedem cum putem să vă ajutăm. Veniți și voi cu proiecte moderne. Am discutat acest subiect demult cu domnul viceprimar, suntem deschiși să găsim un cadru urbanistic legal să susținem acest demers. Noi nu avem nimic împotrivă, doar să fie de calitate, asta e singura noastră rugăminte.

Nici vouă nu vă place cum arată unele chioșcuri de ziare, nu arată la nivelul ținutei Clujului, dar noi suntem deschiși ca în cadrul urbanistic legal să găsim soluții. Îi rugăm pe cei care sunt proprietari sau au concesionat să vină la discuții cu primăria, pentru că nu vor găsi în noi un adversar, doar un partener.

Vom participa și la o dezbatere publică pe această temă, eu sau colegii mei. Distribuitorii să se uite în planul urbanistic al Clujului și să vadă ce se poate construi, iar eu pun la dispoziție infrastructura primăriei. Nu am niciun fel de reținere. Nu avem nimic împotrivă, doar ne trebuie calitate, nimic altceva”, a declarat atunci primarul Emil Boc.

Locuitorii din mai multe zone din municipiul Cluj-Napoca au rămas fără posibilitatea de a-și cumpăra ziare și reviste din cauză că punctele de difuzare a presei au fost desființate, pentru că primăria nu a reînnoit avizele și autorizațiile de funcționare. De exemplu, zone precum Piața Lucian Blaga, strada Memorandumului, bulevardul Eroilor, bulevardul Nicolae Titulescu, Piața Gării și strada Dorobanților nu mai există niciun chioșc de ziare. Aceeași situație o găsim pe strada 21 Decembrie 1989 și  zona Pieței Mărăști, după ce municipalitatea a demarat lucrările de modernizarea a zonei. Aici a mai rămas un singur chioșc, în zona intrării în piața agro-alimentară, însă și acesta urmează să fie ridicat, proprietarul fiind deja notificat în acest sens.

Anul trecut, în timpul stării de urgență, au fost ridicate chioșcuri de ziare din zona Mărăști. Aceste lucru a determinat reprezentanții publicațiilor tipărite să ceară Primăriei să stopeze înlăturarea chioșcurilor de presă de pe raza municipiului și, împreună cu difuzorii de presă, să găsească soluții pentru ca, în continuare, acest tip de activitate să poată fi desfășurată în condiții optime.

„Înțelegem eforturile pe care le depuneți în vederea modernizării orașului, însă considerăm că, odată cu aceste demersuri, chioșcurile de presă nu trebuie desființate, ci găsite soluții pentru a fi reamplasate astfel încât activitatea să poată fi continuată.

Ținem să arătăm că, în contextul crizei sanitare din România și a măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus, rețeaua de chioșcuri stradale de presă a rămas singurul mijloc de difuzare a ziarelor și revistelor, după ce punctele specializate din mall-uri și alte spații comerciale și-au încetat activitatea.

Vă aducem în atenție faptul că cele  25 de puncte de vânzare a publicațiilor din municipiul Cluj-Napoca susțin un domeniu în care își desfășoară activitatea sute de oameni (jurnaliști din presă scrisă, angajați ai tipografiilor, tehnoredactori, vânzătorii de la punctele de difuzare a presei, distribuitori de consumabile). Sunt persoane care au familii, muncesc cu pasiune, plătesc taxe, consumă, și care, în prezent, în Cluj-Napoca, își văd amenințate locurile de muncă, urmând a îngroșa rândurile celor peste un milion de șomeri înregistrați după declanșarea stării de urgență.

Ținând cont de aceste aspecte, vă solicităm să face demersuri astfel încât miile de consumatori de presă scrisă din municipiul Cluj-Napoca să-și poată cumpăra în continuare ziare și reviste de la punctele stradale de difuzare a presei”, se preciza într-o scrisoare adresată primarului Emil Boc.

A. M. COLIBAȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut