Chinezii ”au liber” la trei copii

China a anunţat că renunţă la limita de doi urmaşi impusă familiilor, statul urmând să le sprijine să aibă trei copii, o schimbare majoră în politica demografică ce survine la câteva săptămâni după publicarea rezultatelor ultimului recensământ pe 10 ani, care au arătat o scădere puternică a natalităţii în cea mai populată ţară din lume.

Modificarea a fost aprobată în cadrul unei reuniuni a Biroului politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, prezidată de preşedintele Xi Jinping, a relatat agenţia Xinhua.
”Pentru a optimiza politica de natalitate (…), China va implementa politica prin care un cuplu căsătorit este autorizat să aibă trei copii”, a transmis Xinhua, citând concluziile reuniunii.
Modificarea politicii va fi însoţită de ”măsuri de sprijin, care să ducă la îmbunătăţirea structurii demografice a ţării noastre, spre a duce la îndeplinire strategia de răspuns la îmbătrânirea populaţiei şi de menţinere a avantajului resurselor umane”, mai indică Xinhua, fără a preciza măsurile avute în vedere.
La începutul lunii mai, rezultatele recensământului efectuat în 2020 au relevat o îmbătrânire demografică mai rapidă decât se anticipa. Anul trecut, marcat de epidemia de COVID-19, numărul naşterilor a scăzut la 12 milioane, faţă de 14,65 milioane în 2019, când se consemnase deja cea mai redusă rată de natalitate de la crearea Republicii Populare Chineze în 1949.
După mai bine de trei decenii de ”politică a copilului unic”, impusă în 1979 spre a se limita creşterea pe atunci galopantă a populaţiei, statul chinez a autorizat în 2016 cuplurile să aibă un al doilea copil, dar fără a obţine rezultatele scontate.
Motivele scăderii natalităţii sunt multiple: reducerea numărului de căsătorii, creşterea costului locuinţelor şi al educaţiei, decizia femeilor de a amâna momentul conceperii unui copil, în favoarea carierei.
La celălalt capăt la piramidei vârstelor, China înregistrat anul trecut peste 264 milioane de locuitori de 60 de ani şi peste, adică 18,7% din total, în creştere cu 5,4% faţă de recensământul din 2010.
În schimb, populaţia de vârstă activă (15-59 ani) nu mai reprezintă decât 63,35% din total, în scădere cu 6,79% faţă de 2010.
În martie, legislativul chinez a adoptat un proiect de creştere progresivă a vârstei de pensionare în următorii cinci ani, spre nemulţumirea unei bune părţi a populaţiei.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut