CFR Cluj, de la extaz la agonie

Campioana României CFR Cluj și-a încheiat, joi seară, aventura europeană, după un meci pe care dorim să-l uităm cât mai curând și nu atât din cauza rezultatului, ci mai cu seamă din pricina unui arbitru care a ținut să iasă în evidență și să-i trimită pe elvețieni în primăvara europeană.

 

Feroviarii au fost eliminați pe nedrept, după un final de coșmar pentru noi, nerecomandat celor slabi de inimă, pe care l-aș compara cu finalul meciului Manchester United – Bayern Munchen din 1999, al cărui miză a fost trofeul Champions League. Iubitorii fotbalului își aduc cu siguranță aminte de respectivul meci și de finalul nebun, în care Manchester United, antrenată de scoțianul Sir Alex Ferguson a revenit de la 0-1 în fața bavarezilor, cu două goluri marcate în prelungiri, de Teddy Sheringham și actualul antrenor al grupării de pe „Old Trafford”, norvegianul Ole Gunnar Solskjaer. CFR a trăit și ea acest coșmar al unei reveniri imposibile, însă în acest caz vorbim, cu toată responsabilitatea, de o calificare furată, iar nu obținută. CFR a fost privată de victorie și implicit de calificarea în „16”-imile competiției de un arbitru francez, care în opinia mea nici măcar nu trebuia delegat la un meci al unei echipe elvețiene, pentru a nu da naștere la suspiciuni. Or exact asta se întâmplă, după fluierașul din Hexagon a făcut orice ca Young Boys să nu fie eliminată. Având doar varianta victoriei în meciul de la Berna, dată fiind confirugrația clasamentului înaintea ultimei etape, CFR Cluj, cu Edi Iordănescu aflat la al doilea meci pe banca clujenilor, după cel de la Iași, a jucat mult mai bine, chiar dacă amfitrionii au avut o posesie superioară a mingii. Gazdele au avut o singură situaţie notabilă în prima parte, prin Buergy (21), care a reluat cu capul peste poartă după un corner. Până la pauză, clujenii au avut o şansă prin Djokovic (29), cu un şut de la 25 de metri, pe lângă ţintă. Venezueleanul Rondon a fost lipsit de noroc și inspirație, ratând trei ocazii bune de gol: în minutele 34, 41 și 44. La ultima fază a scăpat singur cu portarul gazdelor. La reluare, campioana Elveției a fost periculoasă în minutul 61, prin Gaudino, al cărui șut de la 25 de metri a fost boxat de Bălgrădean. CFR n-a rămas datoare și a răspuns prompt în minutul 63, prin croatul Damjan Djokovic, iar câteva minute mai târziu, româno-portughezul Mario Camora l-a întins pe goal-kepper-ul gazdelor, care a respins de la firul ierbii o minge pe care scria 0-1. Emoții a avut și Bălgrădean în minutul 75, la lovitura de cap a lui Elia, însă mingea a trecut pe lângă țintă. CFR a deschis scorul în minutul 84, după o fază încâlcită. Rondon a șutat anemic în bară, după care Debeljuh a reluat în plasă dintr-o poziţie suspectă de ofsaid. Elvețienii n-au putut contesta golul, neavând la dispoziție opțiunea VAR. Camora, cel mai bun jucător al CFR-ului în acest meci, și-a salvat echipa în minutul 89, când a respins de pe linia porții mingea trimisă cu capul de Lefort.

 

 

Final de coșmar pentru clujeni

În minutul 90 și-a intrat în rol centralul francez Bastien, care a inventat un penalty pentru gazde la un duel regulamentar între portarul Bălgrădean şi fundaşul Zesiger. Bastien l-a eliminat apoi pe Bălgrădean pentru proteste, iar atacantul Jean-Pierre Nsame a transformat lovitura de pedeapsă și a ucis speranțele CFR-ului. Bastien i-a mai eliminat ulterior pe Nsame, pentru fault dur, şi pe Damjan Djokovic, pentru proteste, iar Young Boys a marcat şi golul victoriei, pe un contraatac prin Gaudino (90+6). Young Boys a ajuns la 14 meciuri consecutive cu gol marcat în Europa League. Meciul a fost precedat de un moment de reculegere în memoria fostului mare atacant italian Paolo Rossi, decedat miercuri. Rossi a fost eroul Italiei la Campionatul Mondial din 1982, desfășurat în Spania, contribuind la câștigarea trofeului de către „Squadra Azurra”.  CFR a evoluat la Berna în formula Cristian Bălgrădean – Cristian Manea, Paulo Vinicius, Andrei Burcă, Mario Camora (căpitan) – Damjan Djokovic, Ovidiu Hoban – Michael Pereira (Mateo Susic, 87), Ciprian Deac (Grzegorz Sandomierski, 90+2), 7. Adrian Păun (Gabriel Debeljuh, 74) – Mario Rondon.

 

Iordănescu: ”Ni s-a făcut o mare nedreptate”

Edi Iordănescu, a declarant că CFR a pierdut calificarea pe mâna arbitrului francez. „Simţim că ni s-a făcut o mare nedreptate pentru că echipa a dat dovadă de personalitate, de atitudine şi a gestionat foarte bine momentele din joc. Şi din punct de vedere tactic ne-am organizat foarte bine. Am avut şanse de a marca prin Rondon în prima repriză de două ori, deci am produs ocazii. Totul a mers bine până în ultimul moment. Cred că decizia arbitrului este total greşită (n.r. – la penalty-ul acordat formaţiei elveţiene în minutul 90). De asemenea, cred că delegarea a fost total neinspirată pentru că am avut brigadă din Franţa la meciul precedent, cel cu ŢSKA. Şi azi vine acest penalty la care nici gazdele nu au avut reacţie, nimeni n-a solicitat nimic. Nu ştim de unde până unde această decizie. Din păcate, la un moment dat simţeam că e calificarea noastră şi eram foarte încrezători, iar apoi de la un minut la altul s-a evaporat calificarea printr-o mare nedreptate”.

 

Cristian FOCȘANU

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut