Certificat de calitate „Erasmus Charter for Higher Education 2021 – 2027” pentru USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca a fost evaluată pozitiv de Comisia Europeană, pentru următorii șapte ani, și a primit Certificatul de calitate „Erasmus Charter for Higher Education 2021 – 2027”, ceea ce va asigura finanțarea proiectelor eligibile ale universității prin Programul Erasmus+ al Uniunii Europene (UE).

Destinat schimburilor academice, programul a fost demarat sub numele Socrates, a fost lansat în România în 1996 și funcționează la USAMV Cluj-Napoca din 1997. Zece ani mai târziu, programul a fost înlocuit cu Lifelong Learning Programme, din care făcea parte și Erasmus. Până în 2014, acesta a fost destinat schimbului academic, prin acțiuni de tipul mobilităților de studiu și predare, iar de atunci are un nou conținut, sub numele Erasmus+, care este implementat și în prezent și care aduce ca noutate mobilitățile de plasament pentru studenți, respectiv cele de formare pentru personalul nedidactic.

Din 2014, USAMV Cluj-Napoca este acreditată pentru organizarea mobilităților de practică pentru studenți. Conform datelor furnizate de reprezentanții universității, în perioada 2014 – 2020, aproape 800 de studenți au beneficiat de mobilități în străinătate, în cadrul programului Erasmus+, prin intermediul a șase proiecte, alte șase fiind în derulare. Bugetul total al celor 12 proiecte este de circa 2,9 milioane de euro (2.881.428 euro), iar mobilitățile s-au derulat în 74 de țări, dintre care 20 din Uniunea Europeană. Programele de mobilități s-au adresat nu doar studenților, ci și cadrelor didactice și personalului nedidactic, la acțiunile programului Erasmus+ având acces, din cadrul USAMV Cluj-Napoca, aproximativ 700 de participanți.

”Fidelă misiunii sale de a forma specialiști pentru o piață a muncii europeană/ mondială, USAMV Cluj-Napoca se preocupă în mod susținut de îmbunătățirea indicatorilor de performanță în domeniul activității didactice și de cercetare, în vederea obținerii de competențe reale pentru absolvenții săi. Acest lucru devine posibil doar prin conexiunea cu sistemele educaționale europene și implementarea elementelor de progres, racordarea la standardele și cerințele internaționale, iar programul Erasmus+ este unul din instrumentele care ne stau la îndemână. Erasmus+ oferă oportunități de educație și formare profesională și personală, cu impact și asupra dezvoltării capacității organizaționale, sporind vizibilitatea universității și contribuind la crearea unor colective de cercetare multidisciplinare și internaționale”, declară prof. dr. Roxana Vidican, coordonator program Erasmus+ în cadrul USAMV Cluj-Napoca.

Din 22 februarie 2021, USAMV Cluj-Napoca dă startul unei noi sesiuni de aplicații, destinată studenților care doresc să beneficieze de oportunitățile oferite de Programul Erasmus+. Detalii despre noua sesiune sunt disponibile pe https://erasmus.usamvcluj.ro/.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut