CERT-RO: Tentativa de fraudă online care vizează utilizatorii Publi24.ro

Tentativa de fraudă care viza până acum exclusiv clienții din platforma OLX a apărut recent și pe Publi24. Schema prin care utilizatorii platformei sunt atrași de atacatori în capcană pentru a-și introduce datele de card funcționează similar cu cea de pe OLX – atenționează Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO.

Potențialele victime sunt de obicei persoane care publică un anunț pe platformă cu un anumit produs/ serviciu oferit spre vânzare. La scurt timp după publicare, aceștia sunt contactați în afara platformei, pe WhatsApp, de către atacatorii care pozează în clienți interesați de acel anunț.

„După ce pun câteva întrebări generale referitoare la condiția produsului, atacatorii din spatele acestor mesaje sunt de acord să facă plata, inclusiv livrarea coletului, deși pe platforma Publi24 serviciul de transport este gratuit! Următorul pas este transmiterea, în cadrul conversației, a unui link către un instrument de plată FAN Courier, care de fapt este un link către o pagină de phishing, unde atacatorii colectează datele de card ale utilizatorilor. În acest caz, pentru a primi o sumă de bani în cont NU este nevoie de furnizarea datelor de card, ci a IBAN-ului, care reprezintă secvența de numere și cifre care identifică acel cont! Atacatorii încearcă apoi să extragă sume de bani de pe acel card în timp real. Practic, vorbim despre un atac de tip real-time phishing, deoarece atacatorii vor cere mai departe interlocutorului pe WhatsApp inclusiv eventuale coduri venite pe sms sau prin aplicația de internet banking, pentru validarea tranzacțiilor” – atenționează CERT-RO, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Aceeași sursă atenționează că, pentru a da acel fals sentiment de încredere potențialei victime, atacatorii au integrat pe acel site de phishing și un serviciu de tip chat, care are rolul de a ajuta utilizatorul să efectueze plata. În realitate, însă, acea coversație este purtată tot cu atacatorii.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut