Cercetători ai UBB Cluj: Economia țării va resimți creșterea numărului cazurilor de COVID

O echipă de cercetători ai Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) derulează un proiect de cercetare conform căruia Produsul Intern Brut (PIB) al României va scădea cu 5% în acest an, iar economia românească îşi va reveni la performanţele anterioare crizei COVID-19 abia în doi ani şi jumătate.

„O echipă de şase cercetători din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB-FSEGA) derulează un proiect de cercetare în cadrul căruia realizează prognoze pe termen scurt şi mediu privind evoluţia performanţei economice a României în contextul pandemiei de coronavirus. Astfel, conform calculelor cercetătorilor UBB, la nivelul întregului an 2020 se conturează o scădere a PIB-ului de aproximativ 5%. În privinţa perspectivelor economice pe termen mai lung, previziunile cercetătorilor UBB arată că revenirea completă a economiei la nivelul performanţei aferente perioadei premergătoare acestei crize va dura aproximativ 2,5 ani. Scenariul cel mai probabil în momentul de faţă arată că PIB-ul României va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei în cursul anului 2022, această revenire fiind condiţionată şi de producţia şi livrarea eficientă a vaccinului împotriva COVID-19 la nivelul întregului teritoriu al ţării, respectiv de utilizarea înţeleaptă a fondurilor substanţiale de sprijin economic oferite de UE”, se arată într-un comunicat trimis, vineri, de UBB.

Cercetarea a fost realizată în cadrul proiectului denumit COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor prin care cercetătorii universităţii monitorizează în timp real impactul pandemiei de coronavirus asupra economiei din România, respectiv elaborează analize şi previziuni privind perspectivele economice ale ţării (econ.ubbcluj.ro/coronavirus).

„Rezultatele recente ale acestui proiect care se bazează pe un model cu factori comuni dinamici (DFM – Dynamic Factor Model) arată că după scăderea record a produsului intern brut (PIB) în al doilea trimestru al anului 2020, respectiv după recuperarea mai lentă a acestor pierderi în cel de al treilea trimestru, revenirea economică în formă „V” nu mai reprezintă un scenariu realist, previziunile arătând mai degrabă o evoluţie a PIB-ului în formă de „W” asimetric, cu o nouă scădere în ultimul trimestru al acestui an”, se mai arată în comunicat.

Cercetarea mai arată că economia ţării va resimţi creşterea numărului cazurilor de COVID-19.

„Evoluţia numărului de cazuri noi zilnice de coronavirus, care au trecut şi pragul de 10.000 de cazuri în luna noiembrie, arată că România înfruntă în momentul de faţă un al doilea val al pandemiei, ceea ce va fi resimţit şi la nivelul economiei. Modelul DFM al cercetătorilor UBB-FSEGA arată că ultimul trimestru al anului 2020 va aduce cel mai probabil o nouă scădere economică. Această scădere va fi însă mult mai moderată faţă de recordul negativ al trimestrului II, cercetătorii calculând cu o scădere trimestrială de aproximativ 1%. Această previziune este în concordanţă cu efectele economice ale celui de al doilea val al pandemiei afectând toate ţările UE, unde majoritatea analiştilor aşteaptă o scădere între 2% şi 3% (analiză Reuters). Această scădere pune o piedică importantă în calea creşterii economiei româneşti din ultimele luni, şi semnalează faptul că revenirea în formă de „V” nu mai este o aşteptare realistă, scenariul cel mai probabil fiind mai aproape de o formă de „W” asimetric (cu o scădere economică mai puţin accentuată în cadrul celui de al doilea val al pandemiei)”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut