Cercetătoare din UBB, câștigătoare ale Premiilor L’oréal UNESCO pentru femeile din știință

Două cercetătoare ale Universității Babeș-Bolyai –  Sanda Boca și Alina Sesarman – sunt printre câștigătoarele celor patru burse în valoare de câte 47.000 de lei acordate în cadrul celei de-a 11-a ediții a Premiilor L’oréal UNESCO pentru femeile din știință. Pentru această ediție s-au depus 74 de dosare de candidatură, de către cercetătoare din 29 de institute și universități din țară.

Proiectul realizat de Sanda Boca, de la Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe al UBB, în cadrul secțiunii Științe Fizice, își propune să dezvolte un dispozitiv bazat pe senzori, pentru detecția și identificarea unor markeri tumorali circulanți. O astfel de aplicație ar avea un impact major pentru diagnosticul rapid al unor boli precum cancerul.

Alina Sesarman, de la Departamentul de Biologie Moleculară și Biotehnologie al UBB, desemnată câștigătoare a secțiunii Științele Vieții, a realizat un proiect de dezvoltare in vitro a unui model 3D de melanom (cancer al pielii), folosind celule care sunt responsabile pentru rezistența dezvoltată la diferite tratamente. Acest model va fi folosit pentru testarea eficienței medicamentelor antitumorale, evitând folosirea de animale în scop științific.

Programul de burse L’Oréal – UNESCO pentru Femeile din Știință, lansat în Tomânia în anul 1999, premiază, în urma unui proces riguros de selecție, tinere cercetătoare care activează în domeniile Științe Fizice sau Științele Vieții. Bursele L’Oréal – UNESCO For Women in Science se acordă anual, în cadrul unor ceremonii organizate în 117 țări, cele mai promițătoare 15 femei de știință fiind selectate în cadrul programului Internațional Rising Talents.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut