Cercetași italieni în vizită la Gherla

De 19 ani gherlenii sunt obișnuiți cu grupurile de tineri italieni îmbrăcați în costumele tradiționale ale cercetașilor, care în fiecare vară își petrec câteva zile în orașul lor. La începutul lunii august, locuitorii municipiului au avut din nou parte de vizita cercetașilor din Peninsulă.

De această dată este vorba de un grup de 16 oaspeți veniți din părțile Vicenzei și care constituie o prezență inedită pe străzile urbei, primiți fiind cu ospitalitate de cetățenii localității. Ca de obicei gazdele lor au fost membrii echipei de cercetași nr. 51 „Czetz János”, care i-au însoțit peste tot și cu care de-a lungul anilor s-au statornicit relații de prietenie și colaborare.

Zilele trecute cercetașii italieni au efectuat o vizită de documentare în  municipiul Cluj-Napoca, unde au făcut cunoștință cu valorile religioase, culturale și istorice ale reședinței județului Cluj. Între timp grupul s-a deplasat la Mănăstirea Nicula, unde au admirat frumosul așezământ monahal, de unde au plecat cu impresii dintre cele mai bune. La Gherla au vizitat Catedrala Armenească și Biserica Romano-Catolică (Franciscană), având mai multe întâlniri cu locatarii Centrului de  abilitare și reabilitare și ai unităților de tip familial, cu care au relații de colaborare din anul 2003 și cu care au participat la jocuri și activități instructive comune în parcul mare. De asemenea, tinerii din Vicenza s-au întâlnit cu omul de afaceri din Gherla, Gianni Calderone, președintele Comitetului Italienilor COMITES din România, care, cu amabilitatea cunoscută, a vorbit oaspeților despre viața și activitatea comunităților italiene din zona noastră. Desigur, nu a fost uitat nici primarul municipiului Gherla, Ovidiu Drăgan, domnia sa întâmpinând cu multă bucurie pe oaspeții tradiționali ai orașului, care an de an se simt aici foarte bine și de unde pleacă cu amintiri plăcute.

Grupul al doilea al cercetașilor italieni va sosi la Gherla în 26 august, și va sta până în 2 septembrie. Sunt perioade deosebit de atractive pentru cercetași, care după doi ani de pandemie retrăiesc din nou bucuria revederii cu prietenii din Gherla.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut