Cercetarea științifică – o componentă esențială a misiunii UMF „Iuliu Hațieganu”

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca se remarcă, la nivel național și internațional, nu doar prin excelenta pregătire a studenților săi, viitori medici sau farmaciști, ci și prin rezultatele excepționale ale acestora pe planul cercetării științifice. Stimularea și încurajarea intensă a cercetării științifice în rândul studenților – spune, în interviul acordat ziarului Făclia, rectorul universității clujene, prof. dr. Anca Dana BUZOIANU , fac ca o parte dintre absolvenți acestei universități să aleagă cariera de cercetător după absolvire și să își continue studiile doctorale la UMF „Iuliu Hațieganu” sau în ale universități renumite din lume.

 – Cum caracterizați anul universitar 2022-2023, comparativ cu anii anteriori? În ce măsură anii de pandemie și de online și-au pus amprenta asupra performanțelor studenților Universității clujene de Medicină și Farmacie?

– Anul universitar 2022-2023 s-a desfășurat în condiții foarte bune, a fost anul în care ne-am desfășurat activitatea în mod normal, fără impedimente și ne-am putut concentra toate resursele pe formarea studenților noștri, dar și pe dezvoltarea proiectelor de cercetare și de ordin administrativ. Prin măsurile pe care le-am luat în pandemie, am încercat să afectăm cât mai puțin parcursul educațional al studenților noștri. Totuși, generațiile care au făcut online o parte importantă a pregătirii lor clinice, respectiv absolvenții din 2021 și 2022, nu au avut parte de suficientă pregătire practică și implicit contact cu pacienții, astfel că vor trebui să recupereze în timpul studiilor de rezidențiat ceea ce nu au putut aprofunda în pregătirea lor.

– Ați spus, nu o dată, că cercetarea științifică este o componentă esențială a misiunii Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”. Ce oportunități de cercetare a oferit în acest an universitatea clujeană studenților săi și prin ce mecanisme?

– Stimulăm și încurajăm intens cercetarea științifică în rândul studenților prin burse consistente, de până la 10.000 lei/student, pe care le acordăm prin competiție, condiția principală fiind aceea de a publica articole științifice de valoare. Le oferim oportunitatea de a participa la proiectele de cercetare din cadrul celor trei facultăți, în cadrul cercurilor științifice și în cele două centre prestigioase de cercetare de înaltă performanță: Centrul de Cercetări pentru Medicină Avansată MedFUTURE și Centrul de Cercetări pentru Genomică Funcțională, Biomedicină și Medicină Translațională – GENOMIC CENTER. Drept dovadă, interesul studenților noștri pentru domeniul cercetării crește constant, în primul rând datorită infrastructurii și cercetătorilor de la care pot învăța și, de asemenea, datorită faptului că sunt susținuți și încurajați de cadrele didactice. Ne bucurăm să constatăm că o parte din absolvenții noștri aleg cariera de cercetător după absolvire și își continuă studiile doctorale la noi în universitate sau în universități renumite din lume. Cei mai buni absolvenți din fiecare promoție sunt recrutați activ de universitate, oferindu-li-se locuri la doctorat și posibilitatea unei cariere într-un mediu tânăr, atractiv și cu oportunități de dezvoltare a carierei.

– În primăvara acestui an ați anunțat lansarea unui proiect-pilot de screening neonatal extins, cu o componentă internațională, și dezvoltarea, în cadrul acestuia, a primului laborator dedicat screening-ului neonatal bazat pe spectrometrie de masă din România, METABO MS. Ce presupune, concret, acest proiect, ce însemnătate are pentru comunitatea academică și în ce fază se află proiectul?

– MetaboMS are ca obiectiv creșterea accesului la servicii de sănătate de tip preventiv și facilitarea accesului echitabil la asistență medicală pentru grupurile vulnerabile, dar și evaluarea incidenței bolilor înnăscute de metabolism. Testele efectuate în perioada de implementare a proiectului (2023-2024) sunt oferite în mod gratuit nou-născuților din grupul țintă al proiectului și vizează creșterea numărului de tulburări metabolice ce se pot depista la naștere. Această inițiativă va conduce la îmbunătățiri semnificative în diagnosticarea timpurie și în intervențiile terapeutice, având un impact semnificativ asupra sănătății copiilor. Pentru comunitatea academică, acest proiect reprezintă o oportunitate de dezvoltare și inovare în domeniul medical și susține un aspect esențial al medicinei preventive. Proiectul oferă, de asemenea, un mediu de învățare practică pentru studenți, permițându-le să se implice direct în diagnosticarea bolilor metabolice la nou-născuți. Studenții pot dobândi cunoștințe și abilități care le vor fi utile în viitoarea lor carieră medicală. Proiectul sporește valoarea educației oferite de universitate și oferă un avantaj competitiv pentru cercetătorii, doctoranzii și studenții implicați în acesta.

– În prima săptămână din iulie a.c., Comisia Europeană anunța că a aprobat finanțarea pentru încă patru ani a alianței NeurotechEU, din care face parte și UMF „Iuliu Hațieganu”. Concret, care sunt beneficiile UMF Cluj din apartenența la această alianță și în ce scop va fi folosită finanțarea aprobată de Comisia Europeană?

– Alianța europeană NeurotechEU, The European University of Brain and Technology va beneficia de un grant în valoare de 14,3 milioane de euro pentru cea de-a II-a etapă a proiectului. Pentru următorii patru ani, NeurotechEU va promova cercetarea și inovarea în neuroștiințe, alături de cele opt dimensiuni ale neurotehnologiei și va transforma conceptul de Educație Continuă (Lifelong Learning) într-un pilon fundamental al proiectului, concept prin care va susține inovația în educație și formare profesională, crearea unor noi metode, platforme și principii pedagogice.

Împreună cu partenerii din consorțiu, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca contribuie cu resursele sale la crearea unui sistem de educație european interconectat, promovând valorile comune, comunicarea și platformele de formare profesională. Proiectul va genera oportunități de mobilitate și schimb de experiență pentru studenți, cercetători și cadre didactice, stimulând colaborarea în cercetare și inovare. Împreună, prin efortul echipei noastre pluridisciplinare, dorim să dezvoltăm un masterat în domeniul Neurotehnologiei, să dezvoltăm Centrul de Neuroștiințe al Universității și să creăm un pol puternic de dezvoltare al neurologiei, bolilor cerebrovasculare și degenerative în universitate, sub egida unui institut.

– Ce alte oportunități de colaborare internațională și de mobilitate sunt oferite studenților UMF „Iuliu Hațieganu”?

– Vorbim despre programe de schimb studențesc, precum programul Erasmus+, prin care studenții pot petrece un semestru sau un an academic la o universitate parteneră dintr-o țară străină. Acest lucru le oferă oportunitatea de a experimenta un mediu academic diferit, de a-și dezvolta abilitățile profesionale și interculturale și de a-și extinde rețeaua internațională de contacte.

De asemenea, universitatea participă la diverse proiecte de colaborare internațională finanțate prin programe europene, la care pot participa și studenții noștri. Aceste proiecte implică parteneriate între universități și instituții de învățământ din diferite țări și abordează diverse aspecte, precum cercetarea, inovarea, educația și dezvoltarea profesională.

– Care au fost câteva dintre evenimentele majore organizate sau găzduite de UMF Cluj în anul universitar 2022-2023?

Cercetătorul Sergiu Pașca, considerat un lider internațional în neuroștiințe și celule stem, fiind inclus de cotidianul The New York Times pe lista sa de vizionari în Medicină și Științe, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UMF ”Iuliu Hațieganu” în luna aprilie a acestui an.

UMF Cluj Techonology Transfer Days a ajuns la cea de-a doua ediție. Pe parcursul celor două zile ale evenimentului, desfășurat în perioada 17-18 mai, s-au prezentat rezultatele cercetării efectuate la UMF „Iuliu Hațieganu” sub forma a 22 de brevete de invenție sau cereri de brevet de invenție, ce ar putea fi utilizate în domeniile oncologiei, chirurgiei, stomatologiei, dar și din alte arii medicale și farmaceutice. De asemenea,   s-au evidențiat serviciile oferite de cele două centre de cercetare din cadrul universității: Centrul de Cercetări pentru Medicină Avansată – MedFUTURE și Centrul de Cercetări pentru Genomică Funcțională, Biomedicină și Medicină Translațională – Genomic Center. Aceste centre de cercetare au putut fi vizitate de cei interesați, în timpul evenimentului.

Noutatea acestei ediții a constituit-o Salonul Alianței Universitare G6-UMF. Această manifestarea a reunit prezentările unor invenții realizate de grupuri de cercetare ale universităților membre ale Alianței Universitare G6-UMF. Inițiativa reprezintă o confirmare a strânsei cooperări în crearea cadrului de informare și promovare a rezultatelor cercetării în domeniul medical, precum și crearea de noi oportunități de colaborare între cercetători.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a fost gazda evenimentului Women of NeurotechEU, cea de-a treia reuniune a femeilor din cadrul alianței The European University of Brain and Technology. Femei de știință și lideri academici din 10 țări europene s-au reunit la UMF „Iuliu Hațieganu”, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, cu scopul promovării diversității și incluziunii în cadrul comunității NeurotechEU, prin sprijinirea femeilor din domeniul științei și tehnologiei. Pe parcursul evenimentului, participanții au avut acces la mese rotunde, workshop-uri, conferințe și sesiuni de networking cu cercetătoare, manageri academici și cadre didactice universitare din universități de top din Europa.

În luna mai, universitatea noastră a organizat, împreună cu Uniunea Universităților Clujene (UUC) și sub egida Zilelor Clujului, prima ediție a Zilelor Universităților Clujene. Evenimentul a reunit toate cele șase universități membre ale UUC: Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”,  Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Universitatea de Artă de Design și Academia Națională de Muzică ”Gheorghe Dima”. Am dorit să organizăm acest eveniment, care a cuprins competiții sportive, spectacole de teatru și muzică și o paradă a universităților clujene, pentru a promova multiculturalitatea, diversitatea și solidaritatea din cadrul celor șase universități de stat din Cluj-Napoca, dar și pentru a veni mai aproape de comunitatea clujeană.

– Ce investiții în infrastructură s-au făcut în acest an universitar?

– Au fost foarte multe proiecte, așa că voi menționa doar câteva dintre ele.

Muzeul Școlii Medicale Clujene este un proiect de suflet, realizat din dorința de a conserva și promova moștenirea academică a școlii noastre medicale, care propune publicului o incursiune în istoria învățământului medical clujean, cu o tradiție de două secole și jumătate. Din dorința de a duce mai departe tradiția înaintașilor noștri, am amenajat, la parterul clădirii situate pe strada Emil Isac nr. 13, un spațiu adecvat conservării și promovării moștenirii academice a universității noastre.

Noul restaurant studențesc din campusul Marinescu. Am amenajat un nou loc pentru luat masa, conceput pentru studenții Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, dar și pentru cadrele didactice. Restaurantul studențesc este situat în clădirea Facultății de Medicină, în campusul Hașdeu, pe strada Gheorghe Marinescu nr. 23. Această inițiativă a venit odată cu demararea unui program social al universității, destinat celor 350 de studenți care beneficiază de burse sociale. Aceștia primesc zilnic o masă gratuită, iar următorul obiectiv al universității este acela de a oferi tuturor studenților posibilitatea de a avea o masă de prânz gratuită sau la un preț modic.

S-au renovat și modernizat mai multe amfiteatre emblematice ale universității. Cel mai recent spațiu renovat este amfiteatrul „Ioan Goia” din incinta Palatului clinicilor, construit în anii 1930, una dintre cele mai frumoase săli de curs ale Facultății de Medicină, în stil Art Nouveau, care poartă numele fondatorului învățământului semiologic din România, profesorul Ioan Goia.

Foarte important de menționat este proiectul de digitalizare a universității, câștigat prin PNRR: EMed – ”Digitalizare și inovare în formarea specialiștilor din sănătate”. Proiectul, în valoare de 3.620.000 Euro, își propune alinierea universității la standardele europene în domeniul educațional medical printr-un proces de digitalizare coerent și coordonat la nivel instituțional. Vor fi create și modernizate laboratoare de practică prin achiziționarea de simulatoare medicale, echipamente IT și software în vederea realizării transformării digitale a universității. Proiectul include și formarea de competențe digitale pentru studenți, masteranzi, doctoranzi, cadre didactice și personal didactic auxiliar.

– Unde se poziționează, în prezent,  Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” în clasamentele internaționale?

– Și în acest an, universitatea noastră se menține pe locul 4 în metarankingul național, care clasifică cele mai performante instituții de învățământ superior la nivel științific și cu vizibilitate internațională în clasamentele globale ale universităților. În ultimii ani ne-am consolidat poziția în ranking-urile internaționale, iar în 2023, UMF „Iuliu Hațieganu” este singura universitate de profil din țară care este prezentă în clasamentul global QS University Rankings by Subject la două domenii importante: Medicină – domeniul în care a urcat într-un rang superior în acest an: 301-350 și, în premieră, a intrat în clasamentul Farmacie și farmacologie, în rangul 251-300. O adevărată performanță, de care suntem foarte mândri.

– Cum s-a desfășurat concursul de admitere din acest an?

– Anul acesta, la examenul de admitere pentru programele de studii de licență au concurat aproape 1.600 de candidați pentru 680 de locuri la buget și 370 de locuri cu taxă. Cele mai căutate specializări au fost Medicina – cu 3,2 candidați pe un loc la buget și Radiologia și Imagistica – cu 3,1 candidați pe un loc bugetat. La specializările Medicină, Balneo-fiziokinetoterapie și Recuperare Medicală și Tehnică Dentară s-a intrat cu nota 10. A fost un examen dificil pentru că avem un grad de exigență crescut, din dorința de a ne selecta cei mai buni candidați. La universitatea noastră toate întrebările sunt, la prima vedere, diferit față de restul universităților medicale din țară. Această selecție riguroasă își arată roadele nu numai pe parcursul facultății, dar mai ales la sfârșitul acesteia, când absolvenții noștri au, an de an, cele mai bune rezultate la concursul național de rezidențiat.

Ca o noutate, în acest an am înființat o extensie a UMF „Iuliu Hațieganu” la Baia Mare, unde vom scoate la concurs, în luna septembrie, 60 de locuri la programul de studiu de nivel licență Asistență Medicală Generală, cu durata de 4 ani. O altă premieră o constituie înființarea programului de studiu Cosmetică medicală și Tehnologia Produsului Cosmetic, din cadrul Facultății de Farmacie, la care oferim 50 de locuri. Acesta se va desfășura la Cluj-Napoca.

În luna septembrie vom organiza un nou concurs de admitere și pentru programele de studii Asistență medicală generală, Balneo-fiziokinetoterapie și recuperare, Farmacie și Nutriție și dietetică. Toate detaliile despre sesiunea de admitere din toamnă pot fi consultate pe site-ul universității www.umflcluj.ro.

– Aveți un mesaj pentru cei care tocmai au obținut statutul de studenți ai UMF „Iuliu Hațieganu”?

– Le urez bun venit în comunitatea academică a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, locul care le va deveni a doua casă și unde își vor modela viitorul. Îi felicit că au ales și că au devenit, trecând cu brio peste un examen dificil, studenții universității care este liderul învățământului superior medical și farmaceutic din România. Au făcut cea mai bună alegere pentru cariera lor profesională, alegând un drum care le va aduce bucurie, respect și recunoștință. Le doresc să pășească cu entuziasm și fără teamă pe acest drum minunat și le urez mult succes!

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut