Centrul EMAUS din Cluj-Napoca: Doi ani de funcționare, 290 de persoane bolnave cazate gratuit

Prin programul „Centrul EMAUS”, demarat în 1 decembrie 2020, Asociația „Preot Iosif Trifa” din Cluj-Napoca oferă cazare gratuită persoanelor bolnave și lipsite de posibilități financiare, din toată țara, care vin să urmeze tratamente medicale în Cluj-Napoca. 

„Sute și mii de oameni vin lunar din diverse localități ale țării noastre pentru a se trata de afecțiuni oncologice (și nu numai) la instituții medicale din Cluj-Napoca. Mulți dintre ei – după perioade lungi de suferință – nu își mai permit să plătească o cameră la pensiune. Noi suntem alături de acești oameni, oferindu-le o locuință gratuită în limita resurselor disponibile” – spune coordonatorul programului, Mihai Coste.

Dacă la 1 decembrie 2020 programul dispunea de o  singură garsonieră în Cluj-Napoca. astăzi, prin efortul conjugat al tuturor donatorilor și susținătorilor proiectului, sunt gestionate și puse la dispoziția bolnavilor din România, în mod gratuit, 15 locuințe (30 de locuințe au fost gestionate în decursul a 2 ani), la care se adaugă altele 4 destinate bolnavilor refugiați din Ucraina și susținute financiar cu sprijinul Fundației Regale Margareta a României.

„Aceste locații sunt ocupate 7 zile din 7, astfel că, din decembrie 2020 până în momentul de față, în acestea au fost cazate 290 de persoane unice (167 în anul 2022), programul „Centrul EMAUS” oferind 594 de cazări și 8802 zile efective de cazare, în decurs de doi ani (375 de cazări și 5832 de zile efective de cazare în anul 2022)” – anunță asociația.

Viziunea programului „Centrul EMAUS”: „Nici o persoană bolnavă, străină în Cluj-Napoca și cu venituri modeste, fără un loc unde să poată dormi noaptea, în siguranță!”

Asociația „Preot Iosif Trifa” desfășoară diverse activități creștine, întâlniri pentru copii, tineri și adulți, tabere  pentru copii și tineri, acțiuni sociale de ajutorare a persoanelor bolnave sau cu condiții materiale  precare, în Cluj-Napoca și nu numai. Din punct de vedere confesional, membrii asociației sunt creștini ortodocși și fac parte din comunitatea „Oastea Domnului”, din cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut